Marchionne legt uit wat er moet gebeuren

Vanmorgen zal Sergio Marchionne onder de titel “de juiste weg inslaan” te Rimini een presentatie geven over hoe de juiste overeenkomsten kunnen worden bereikt voor de Italiaanse fabrieken.

Fabrieken waarin de rust nog altijd niet is teruggekeerd ondanks dat de goede bedoelingen van de fabrikant aangaande de toekomst al lang voor iedereen duidelijk zijn. Maar zoals wel vaker in Italië gaat het al lang niet meer over de hoofdzaak op de voorpagina’s, maar om felle gevechten, uitlokking en intimidatie. Vakbond de FIOM grijpt iedere gelegenheid aan om de fabrikant in een kwaad daglicht te stellen en aan te wijzen als wetsovertreder. Een recent voorbeeld is een kwestie waarin drie op non-actief gestelde werknemers van de SATA fabriek in Potenza weer aan het werk mochten van de rechter, en vervolgens niet werden toegelaten in de fabriek. Fiat had de werknemers al per telegram laten weten dat ze tot 6 oktober gewoon betaald zullen worden, maar niet welkom zijn totdat het bestuur in hoger beroep is gegaan. In een reactie op een brandbrief van de drie werknemers aan de president van de republiek, heeft president Giorgio Napolitano vervolgens tot kalmte gemaand. Hij gaf aan dat de gecompliceerde en licht ontvlambare kwestie met de drie werknemers, achter de schermen via officiële instanties dient te worden opgelost en dat de werkgever zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De president benadrukte echter ook dat de ontwikkeling van de fabrieken met het oog op een gezonde concurrentiepositie in de wereld, niet in gevaar mag komen.

Over de gepresenteerde ‘oplossing’ voor het komen tot de juiste beslissingen houden we je natuurlijk op de hoogte zodra de vergadering in Rimini tot een einde is gekomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.