Marchionne verbolgen over ministaking bij Maserati

Maserati export

[Update] Zoals gezegd is de relatie tussen de Italiaanse vakbonden en de leiding van Fiat Chrysler Automobiles opnieuw zeer moeizaam, wat alles te maken heeft met de vastgelopen contractbesprekingen (CAO) voor de komende 2 jaar. Dat blijkt ook uit de in een brief geuite verbolgenheid van CEO Sergio Marchionne over een kortstondige staking van een uur, in de Maserati-fabriek te Turijn afgelopen maandag. De staking van een kleine groep (Fiom-aanhangers), is volgens de CEO schadelijk voor het hele bedrijf en ging ten koste van de productie van zo’n 11 auto’s. De brief was gericht aan alle werknemers als reactie op een ministaking van circa 209 werknemers van de in totaal 2019 werknemers in de Avvocato Giovanni Agnelli Plant te Grugliasco. FCA heeft later vanavond zelfs aangegeven de aanstelling van extra personeel uit Mirafiori voorlopig af te blazen, wat bij enkele bonden al een kniebuiging heeft veroorzaakt gezien de ernst van de situatie. Zij dringen bij andere bonden er nu op aan om de dialoog met de firma te hervatten. Ook zal FCA iedere investering in het weer aan het werk krijgen van personeel in alle andere fabrieken van FCA en CNHI voorlopig in de wacht zetten. Sommigen bonden zijn hierdoor nu furieus over de actie van de Fiom.

Volgens Marchionne is het ondenkbaar dat in een ander EU-land of zelfs daarbuiten, een kleine minderheid het recht om te werken van alle anderen ontneemt. Het is volgens Marchionne dan ook slecht voor het imago van heel FCA en ItaliĆ« in de wereld. Bonden (niet alleen de Fiom) reageren kritisch op de reactie van de hoogste baas en wijzen op het gebrek aan bereidwilligheid van het management, om serieus over compensatie in overleg te gaan. De werknemers moeten de komende jaren aan hogere verwachtingen voldoen en dienen dus met meer waardigheid dan nu het geval is te worden behandeld (aldus de Uilm). Dit ondanks de complimenten van de CEO in de dezelfde brief aan alle werknemers, die volgens Marchionne de juiste ‘Italiaanse spirit’ hebben om op creatieve en excellente wijze te produceren.

Intussen blijven zoals gezegd de resultaten rond Maserati steeds positiever uitpakken. Na Marchionne komt nu ook Maserati-baas Harald Wester met de bevestiging dat de ‘Tridente’ op koers ligt om de targets voor 2015 (50.000 eenheden) en 2018 (75.000 eenheden) te behalen. Wester zei dit in Modena tijdens de opening van een tentoonstelling rond het 100-jarige bestaan van het merk in het Casa Enzo Ferrari. Daaraan voegde de CEO van het luxemerk –plus Alfa Romeo en Abarth– aan toe dat de SUV Levante tegen eind 2015 pas op de markt zal verschijnen of zelfs begin 2016.

2 gedachten over “Marchionne verbolgen over ministaking bij Maserati

  • 20 juni 2014 om 11:56
    Permalink

    Te bizar ook dat in deze tijden mensen aan het werk kunnen en dan vervolgens nog wat te zeuren hebben.

    Ik vind het ook niet gek dat Fiat steeds meer kiest voor productie buiten Italie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.