Melfi fabriek staakt vanaf middernacht

Termini Imerese en Pomigliano d’Arco.

Het was duidelijk waar in het revitaliseringsplan met de naam ‘Fabbrica Italia’, de heikele punten zaten. Deze fabrieken in de onderste helft van Italië kenden een moeizame positie binnen het netwerk van nationale fabrieken. Voor de Siciliaanse fabriek is het zelfs over en uit over een tijdje en voor de Napoletaanse fabriek was het onlangs kantje boord. Een zuidelijke uitzondering vormde de SATA San Nicola fabriek van Melfi in de provincie Potenza. Daar werd onlangs zelfs nog een record gebroken. Maar in het zonnige zuiden lijken de spreekwoordelijk donkere wolken zich nu toch steeds meer uit te gaan breiden over de hele regio.

Maar het feest rond de reeds 5 miljoen geproduceerde auto’s uit de Melfi fabriek is reeds vergeten en lijkt reeds heel lang geleden. Daar gaat vanaf middernacht namelijk een periode van algehele staking in. En jawel, het gebeurt allemaal onder leiding van de FIOM-CGIL. De vakbond die in de kwestie rond Pomigliano d’Arco uiteindelijk in grote ontevredenheid de strijdbijl moest begraven na een verloren referendum. Het is alsof men het offensief tegen de fabrikant nu elders wil voortzetten. Melfi kent sinds vorig jaar wel verschillende gevallen van overbezetting (waarbij personeel op betaald verlof naar huis wordt gestuurd) maar verder is er eigenlijk nooit een reden tot een algehele staking geweest. Wat nu uiteindelijk deze drastische maatregel heeft geforceerd, is het recente besluit van Fiat om de productie in Melfi met 10% te verhogen zonder de inzet van extra personeel dat momenteel nog thuis zit. Extra werkdruk is hiervan het gevolg, wat min of meer dezelfde reden is waarom de vakbond FIOM geen akkoord wilde tekenen over de fabriek in Pomigliano d’Arco 142 kilometer verderop. Opnieuw zegt de vakbond bij deze maatregel van FGA dat de fabrikant over de schreef gaat, en worden sinds vorige week in Melfi al verschillende stakingen gehouden met enkele schorsingen van werknemers als gevolg. Volgens de bond leidt dit tot nog meer spanningen binnen de fabriek. Vanaf morgen zal de stakingsactie dus in de volle breedte van de productieafdeling worden doorgetrokken.

Een verklaring van de fabrikant over de genomen maatregelen waar nu tegen wordt geprotesteerd is nog niet naar buiten gebracht. In ieder geval zijn de gevolgen momenteel iets wat men in Lingotto kan missen als kiespijn. De relatieve ‘rust’ is in Pomigliano d’Arco momenteel te vergelijken met een kwetsbare wapenstilstand in een hevige oorlog. De situatie in Melfi zou dit bestand ernstig kunnen verstoren. De bond vraagt nu of de leiding nu in ieder geval de disciplinaire maatregelen tegen enkele werknemers wil intrekken. Dit zou een hoop spanning kunnen wegnemen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.