Sergio Marchionne; ‘Beste medewerkers van Pomigliano d’Arco’

Het is officieel.

Gister was er een ontmoeting van de FGA top met de vakbonden die wél het akkoord hebben willen ondertekenen (CISL-FIM-UIL, UILM, FISMIC). De Panda gaat in productie in de fabriek bij Napels en de investering van 700 miljoen is reeds begonnen. Als dank voor de steun van de vele werknemers die voor het plan stemden in een referendum, heeft de grote CEO nu een persoonlijke brief geschreven aan een iedere van hen.

Marchionne is behalve een doelgerichte leider ook een teambuilder. De brief was namelijk een nadrukkelijk persoonlijke noot richting de betrokkenen. Niet een tekst van een leidinggevende, maar een van mens tot mens. Hij schrijft bijvoorbeeld; “Een brief schrijven doet men niet vaak meer tegenwoordig, tenzij je het echt meent. Deze brief komt dan ook niet van Fiat, het bedrijf of ‘de baas’, maar van mij als persoon. Ik wil met jullie samen op basis van mijn ervaringen met jullie de komende jaren werken aan een nieuw Italië. (2010-2014, ‘Fabbrica Italia’)

Marchionne wil een land, dat momenteel nog veel te hoge lonen heeft in verhouding tot de productiviteit, naar een hoger niveau helpen. Hij wijst daarbij op zijn ervaring en huidige doelen in het buitenland, die hij juist in Italië wil gaan toepassen met het oog op meer welvaart en productiviteit, dankzij een sterke nationale autoindustrie; “De enige keus die wij als land hebben in deze tijd is, meegaan of afhaken.” Marchionne toont met deze woorden opnieuw hoe hij als econoom en ondernemer telkens nieuwe doelen stelt in situatie van crisis. Hij doet dit al sinds 2004 met succes.

Indirect richt Marchionne zich in de brief ook tot de FIOM, de bond die niet mee ging in de voorwaarden; “We hebben niet als doel jullie van je rechten te beroven. We hebben als doel een basis te creëren voor een gezonde moderne Italiaanse onderneming die goed bestuurbaar is en efficiënt. Ik kan me daarom ook niet vinden in het feit dat ik tekst en uitleg moet geven aan deze en gene. Dit gaat niet over ‘directeuren contra werknemers’ zoals sommigen beweren. Dit gaat over je krachten bundelen. Jullie zijn als uitvoerende werknemer juist de basis in dit alles. Dit is een periode waarin zich juist een kans voordoet. Laten we deze kans dan ook grijpen om te werken aan een betere toekomst voor onze kinderen en andere generaties.”

Marchionne bedankt tenslotte iedereen voor het lezen van de brief. Eergisteravond sprak ook de eerste man van de onderneming nog op dezelfde toon. John Elkann over de plannen voor Pomigliano d’Arco; “Het feit dat we hier aan verder kunnen bouwen is een groot teken van vertrouwen. Er gaat veel veranderen om ons heen en dus zou het geweldig zijn als we met z’n allen daar op in weten te springen. Het succes hangt hierbij af van de inzet van mensen die beseffen wat er voor nodig is om te kunnen groeien.”

Als je de woorden van deze ondernemers goed leest merk je duidelijk hoe groot de honger is naar een emancipatie van de Italiaanse (auto)industrie. Het mooiste is dat deze mannen met een grote ideologische insteek het voortouw willen en durven nemen. Het begin van een nieuwe ‘Fabbrica Italia’.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.