Ontslag laatste werknemers definitief einde Alfa Romeo Arese

arese

Vier jaar geleden werd er definitief een eindtraject ingezet in de ontmanteling van Alfa Romeo’s industrie te Arese, nabij Milaan, waar ooit tegen de 25.000 werknemers werkten. Eigenaar Fiat besloot toen de nog overgebleven ontwerpafdeling (Centro Stile) eveneens in Turijn onder te brengen. Wat achterbleef waren een groep van 79 werknemers zonder functie -die nu dus officieel zonder baan komen te zitten- en een callcenter van de Fiat-groep. Deze laatste is er nog altijd, maar wat vooral opvalt op het enorme terrein waar ooit Giulia’s, Alfetta’s, 75’s en 164’s werden opgesteld voor transport, is het verval en de geluiden van sloopmachines op de achtergrond. Een (tijdelijk) gesloten museum bovenop deze afbraak, maakte veel Alfisten extra zwaarmoedig de afgelopen jaren als het om het toekomstperspectief van het mooie Alfa Romeo gaat. Gelukkig zijn er inmiddels voldoende signalen dat er bij het Fiat-bestuur met de juiste intenties aan het merk wordt gewerkt.

arese2

Het net nieuw opgeleverde Alfa Romeo hoofdkantoor in de jaren ’70.
Het slot dus van een hoofdstuk over de neergang van deze grote fabriek, dat 27 jaar geleden na de overname door Lingotto begon. Arese is overigens niet de enige autofabriek die dankzij de stelselmatige uitholling van Fiat’s industrie uiteindelijk moest worden opgeofferd. Lancia’s grote faciliteit in Chivasso en Fiat’s fabriek in Rivalta, legden eveneens pas in de jaren ’90 van de vorige eeuw het loodje. Stuk voor stuk grote locaties, die vanwege zaken als vergaande automatisering, een globaliserende markt en tevens een steeds ongezonder moederconcern niet langer levensvatbaar waren. Over hun sluiting en de zorgen begin jaren ’90 rond de toekomst van Alfa Romeo in handen van Fiat, vertellen we binnenkort meer in een speciaal artikel. Ondanks dit alles is Fiat bijvoorbeeld ook in de regio Milaan nog altijd een grote werkgever, met fabrieken van Iveco-Aifo (300 werknemers) en Magneti Marelli (1100 werknemers) in respectievelijk Pregnana Milanese en Corbetta. Maar daar kopen de 79 laatste Mohikanen, die gister nog eenmaal in protest gingen uiteraard helemaal niet voor.
arese3
Alfa 6 serie 1 tijden productiefase.

Een gedachte over “Ontslag laatste werknemers definitief einde Alfa Romeo Arese

 • 27 september 2013 om 13:06
  Permalink

  Wij zijn er langs gereden en het Museo Storico doet anoniem aan nergens staat Alfa Romeo er stonden wel veel vrachtwagens op terrein die bezig zijn met verbouwen denk ik het waren geen Alfa Romeo trucks! En dit klopt ook wel met wat wij hebben gehoord. In het kantoorpand zit nu ook de Italiaanse Alfa Romeo Club. Er zou ook een hotel in moeten komen en een restaurant ik denk dat het gaat worden als Lingotto nu.

  Ciao

  Squadra

  BeantwoordenReport user

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.