Scajola; Fabrieken dicht? Waarom weet ik dat niet?

De band tussen FGA en de Italiaanse regering is een haat liefde verhouding, misschien had je dat al wel begrepen.

Zodra elkaars belangen worden behartigd gaan beide partijen voor elkaar door het vuur, maar zodra er voor elk wat te verliezen valt, wordt er strijdlustig de nodige kritiek geuit. Ook nu is dat weer het geval nu twee vervelende zaken samenvallen…of eigenlijk drie; Het plan voor staatssteun voor 2010, die een dezer dagen zal worden gepresenteerd, zal aanzienlijk lager zijn tot grote spijt van de industrie. Scajola liet vandaag aan Sky TG24 weten dat het bedrag niet alleen lager zal zijn, maar dat ook de periode van verlening korter zal zijn dan in 2009. Ten tweede is er het pijnlijke dossier Termini Imerese. En tot slot is er het recente bericht van alle fabrieken die een paar weken dicht gaan, waardoor 30.000 Italiaanse werknemers noodgedwongen thuis zitten.

Op dat laatste laat minister Claudio Scajola verbaasd weten, dat hij daar niets van wist en dat hij het geen prettige verrassing vindt; “Uitermate ongunstig juist nu we met een plan moeten komen voor Termini Imerese, en daarmee eigenlijk voor alle fabrieken van FGA in ItaliĆ«. We hebben constant contact met FGA maar hier wisten we niks van. We hopen nog steeds dat we voor dit moeilijke probleem een gezamelijke oplossing kunnen vinden, al werkt dit zeker niet bevorderend.”

Secretaris generaal Raffaele Bonanni van de Cisl noemt de fabrikant uit Turijn een partij die puur en alleen vanuit zichzelf opereert zonder rekening te houden met anderen. Afspraken worden volgens de vakbondsman telkens vooruit geschoven, en niet voor niets komt men juist nu met een dergelijke maatregel van tijdelijke sluiting. Luigi Angeletti van de U.i.l te Palermo vraagt aan Lingotto hoe zij kunnen garanderen dat er een plan komt voor een fabriek als Termini Imerese met het oog op ontwikkelingen in de toekomst en werkgelegenheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.