Sergio Marchionne: ‘We zijn goed op weg met Alfa Romeo’

Marchionne Alfa

Wij hebben hem niet gezien in Genève, maar de positieve ‘vibe’ die de grote ‘M’ heeft achtergelaten was zaterdag nog volop voelbaar op de druk bezochte autosalon. Vooral op de kleine maar fijne Alfa Romeo stand. Niet alleen Fiat zal namelijk steeds meer een mondiaal merk worden, maar juist ook het mooie merk uit Milaan. Overigens zijn er ook al de eerste geluiden over een Chinees debuut van Alfa. Het gerucht gaat dat de MiTo maar zelfs ook de 159 een nieuwe carrière tegemoet zullen gaan. Alfa Romeo wil dit jaar 165.000 auto’s produceren en tegen 2014 zelfs 500.000.

In Juni wordt de eerste stap gezet als Alfa Romeo de Mexicaanse markt zal betreden. In welke hoedanigheid dat zal zijn, is nog even onduidelijk. Mexico vormt zoals wel vaker de ideale uitvalsbasis om vervolgens ’the States’ te betreden. Het nu nog kleine Alfa Romeo begint daar volgend jaar mee, waarbij modellen als de nieuwe Giulia, een middensegment SUV en de 4C een belangrijke rol zullen spelen. De vliegende Marchionne verklaarde dit overigens vanuit Mexico zelf, waar hij vorige week te Toluca de productiestart van de Fiat 500 bijwoonde. Ook de Mexicaanse president Felipe Calderon, kon deze aankondigingen flink waarderen. Marchionne stelde zelf dat de uitbreiding van de Alfa Romeo goed op koers ligt en zeer hoopvol is.

De Fiat-Chrysler combinatie heeft op dit moment vooral de restitutie van de lening aan de Amerikaanse en Canadese overheid bovenaan de agenda staan. Een bedrag van meer dan 7 miljard dollar, waarvan Marchionne zegt dat hij zeer hoopvol is over de termijn waarin dit afgehandeld zal kunnen worden. Momenteel zijn er een stuk of negen kredietverlenende instanties waarmee de CEO in overleg is; “Het is erg belangrijk dat dit snel gebeurt, want het geeft ons de noodzakelijke stabiliteit om volop door te gaan met waar we nu mee bezig zijn. Chrysler zal verder gaan zonder een cent te lenen (evenals Fiat) en ik begrijp niet dat sommige fabrikanten toch op basis van nieuwe leningen meer auto’s willen gaan verkopen in de VS.”

In Toluca werken momenteel 2714 werknemers aan de 500 voor de VS, goed voor 120.000 Fiat’s per jaar. Daarvan zullen 50.000 telkens bestemd zijn voor de VS, 50.000 voor Canada en dus 20.000 voor Mexico en Brazilië. In dezelfde fabriek wordt ook de Dodge Journey gebouwd, die we hier zullen zien verschijnen als Fiat Freemont.

2 gedachten over “Sergio Marchionne: ‘We zijn goed op weg met Alfa Romeo’

 • 9 maart 2011 om 23:40
  Permalink

  De uitbreiding van Alfa Romeo volgens de grote “M”op koers, op naar de 500.000! Looking forward to the first results.

  Stukje vertaald met google translations?

  Beantwoorden
 • 10 maart 2011 om 09:31
  Permalink

  @Peter: Absoluut niet. Marchionne zou dat letterlijk tegen Quattroruote hebben gezegd. We vertalen 90% rechtstreeks uit het Italiaans en herformuleren ook.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.