Steeds meer stakingen in de Italiaanse autoindustrie

Hoe mooi de oproep tot eenheid en inzet van Marchionne en zijn collega’s ook moge klinken, een tegenovergestelde sfeer van verdeeldheid is vandaag de dag helaas de praktijk.

Onder leiding van vakbond de FIOM, waren er nu ook diverse stakingen in Turijn de afgelopen dagen. Het protest richt zich tegen de verlaging van de lonen en de toename van het aantal uren per week. Vandaag staakt tevens het personeel van IVECO uit de Suzzara (Mantova) fabriek voor een aantal uren. Het directe ontslag van drie werknemers van de Sata fabriek in Melfi vormt ook voor een groot deel de aanleiding voor de aanhoudende protesten die steeds meer lijken toe te nemen. De FIOM, de bond die als enige het akkoord met FGA weigerde te tekenen voor Pomigliano d’Arco, gooit bovendien olie op het vuur door te stellen dat het huidige protest ook nog steeds te maken heeft met het nieuwe reeds in werking gestelde plan van FGA voor de fabriek bij Napels waar de nieuwe Panda gebouwd zal worden.

Gister gingen in Turijn werknemers van diverse fabrieksafdelingen in Mirafiori en Grugliasco enkele uren de straat op om te demonstreren. Hetzelfde gebeurde ook in het zuiden in de fabriek van San Nicola di Melfi. Deze laatste groep deed dat voor de deur van het hoofdkantoor van de werkgeversorganisatie Confindustria di Potenza. Daar was op hetzelfde moment een ontmoeting tussen het bedrijf en enkele vertegenwoordigers van de vakbonden over de schorsing van de drie werknemers.

2 gedachten over “Steeds meer stakingen in de Italiaanse autoindustrie

 • 14 juli 2010 om 07:48
  Permalink

  Jaja en al die stakingen gaan er natuurlijk toe bijdragen dat het bedrijf gezonder wordt…

  Beantwoorden
 • 14 juli 2010 om 08:37
  Permalink

  Dat vraag ik me dus ook altijd af.. Wat is hun doel? De fabrikant zal bij te veel druk immers eieren voor z’n geld kiezen i.p.v. toezeggingen te doen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.