Zeldzame Ferrari 250 GT LWB Berlinetta onder de hamer

Oude Ferrari’s zijn letterlijk de meest waardevolle paradepaardjes in de wereld van de klassiekers. Zo ook de 250 GT Berlinetta met langere wielbasis (LWB). Het is een van de versies van de wereldberoemde door Boano ontworpen 250 serie die vanaf 1956 het daglicht zagen. De Berlinetta’s -een naam die met de F12 weer van stal is gehaald- waren juist geschikt voor het snellere werk en kenmerkten zich door het gebruik van extra licht aluminium materiaal en weinig toeters en bellen. De extra lichte Berlinetta’s van Scaglietti staan als het ware voor dat wat in goed Italiaans ook wel als ‘Superleggera’ aangeduid wordt.

De LWB Berlinetta’s worden ook wel ‘Tour de France’ genoemd, wat niets te maken heeft met wielrennen, maar wel met de gelijknamige wegrace waarop dit model in 1956 debuteerde. Vanaf 1959 bouwde men ook de SWB met kortere wielbasis. Van de ‘Tour de France’ modellen zijn drie serie gebouwd. De eerste heeft een vlakke C-stijl, terwijl de tweede is voorzien van 14 luchtinlaat sleuven (foto boven) en de derde er drie kreeg.

RM Auctions gaat een uiterst zeldzame tweede serie veilen in het Amerikaanse Montery (CaliforniĆ«) met chassisnummer 0585GT. Dit model heeft als sinds de jaren ’50 verschillende Amerikaanse eigenaren gehad en was uiteindelijk zelfs het eigendom van Walt Disney Studios, die er in 1966 een prestigieuze figurant van maakt in de film Herbie. Figuranten worden blijkbaar snel gedumpt in Hollywood, want de mooie Ferrari werd een paar jaar later verlaten teruggevonden langs een weg nabij deze filmwijk van Los Angeles. Uiteindelijk kwam deze 1 van 9 in goede handen terecht en werd hij in 1996 helemaal in ere hersteld. Sindsdien is de 250 GT LWB Berlinetta in handen van dezelfde eigenaar en doet het mee aan diverse concoursen. Men verwacht dat de opbrengst van dit exemplaar ruim boven het startbod van 3 miljoen dollar uit zal komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.