Zeker op reis met de auto

In Nederland is het verplicht je auto te verzekeren. Op deze manier zijn slachtoffers van auto-ongelukken ervan verzekerd dat letsel- en materiële schade vergoed worden. Daarnaast kun je ook je eigen schade als autobestuurder verzekeren.

Verschillende soorten autoverzekeringen

Er zijn drie soorten autoverzekeringen:

1. WA (wettelijke aansprakelijkheid): dit is de minimale autoverzekering. WA dekt schade die met een auto aan andere personen of voertuigen veroorzaakt wordt, waarvoor de eigenaar van de auto wettelijk aansprakelijk is. Ook wanneer een ander in de verzekerde auto rijdt, is deze verzekerd, evenals bijrijders. Eigen schade wordt niet vergoed. Deze verzekering is vooral voor oudere auto’s aantrekkelijk.
2. WA + Beperkt Casco: naast de verplichte WA-dekking dekt deze autoverzekering ook tegen schade aan de eigen auto. Dit geldt echter alleen bij bepaalde gebeurtenissen, zoals brand, storm en te water raken.
3. WA + Volledig Casco (all-risks): bij de all-risks autoverzekering wordt schade aan de eigen auto in de meeste situaties gedekt, enkele uitzonderingen uitgesloten zoals schade ontstaan door rijden onder invloed. Wanneer je auto jonger dan drie jaar is, is deze verzekering aan te bevelen.

Welke autoverzekering?
De te betalen premie is afhankelijk van onder andere de dagwaarde van de auto, de leeftijd en het gewicht van de auto en de opgebouwde schadevrije jaren. In Nederland vind je vele bedrijven die een autoverzekering aanbieden. Waar kun je nu het beste je auto verzekeren? De meeste autoverzekeringen zijn ongeveer gelijk qua voorwaarden. Sommigen kunnen voor jouw situatie voordeliger zijn omdat je bijvoorbeeld premiekorting via je werkgever krijgt.

Naast een traditionele autoverzekering kun je tegenwoordig ook kiezen voor een groene autoverzekering, zoals de Beter Bewust Autoverzekering van Centraal Beheer Achmea.
Het beste is om aan de hand van de leeftijd van je auto de meest geschikte autoverzekering te kiezen en dan de polissen van de verschillende aanbieders naast elkaar te leggen. Laat de punten die jij belangrijk vindt zwaarder wegen in je vergelijking. Kies de verzekering waar jij je prettig en veilig bij voelt!