Alfa Romeo 8C 2900 B van Bernhard komt weer thuis

Wijlen Prins Bernhard wist als geen ander wat goed leven inhield.

En daarom had beroemde prins behalve Ferrari’s voor de oorlog reeds het mooiste wat een automobilist toen kon bezitten: Een Alfa Romeo 8C. Vandaag de dag is dat trouwens nog steeds zo’n beetje het mooiste wat je kunt bezitten en dus heeft de gelijknamige kleinzoon jr. een auto in bezit met dezelfde initialen. ZKH von Lippe Biesterfeld werd op de autosalon van Londen in 1937 geheel begrijpelijk smoorverliefd op de Italiaanse schone en schafte dus gelijk een aan (zie archieffoto). De 8C 2900 B haalde hij destijds in 1938 persoonlijk op in het Italië van ‘Il Duce’ (ook een Alfa liefhebber), zoals tegenwoordig ook de beter bedeelde liefhebber een 8C Coupé of Spider persoonlijk kan/kon ophalen op Balocco. De Duitsers namen de auto in de oorlog in beslag maar hebben goed op het juweeltje gepast zodat de prins er na de oorlog weer lekker in rond kon karren… Althans voor heel even. Een jaloerse figuur met stahlhelm moet voor de uitlevering zand in de motor hebben gestrooid waardoor het niet lang meer goed ging met het machtige blok. De prins verkocht de auto en via omzwervingen in de VS komt het reliek nu weer terecht waar het ooit nieuw de laan opreed.

Op het Concours d’Elegance in Apeldoorn bij paleis het Loo, zullen overigens op 4 en 5 september meer koninklijke auto’s te zien zijn zoals de Ferrari 212 Inter van de prins. Het Alfa Romeo Centenario krijgt op deze dagen dus een koninklijk Neerlandsch tintje. Ook AutoEdizione zal dat bijzondere fenomeen eens van dichtbij gaan bekijken. Alleen al om het feit dat het Concours dit jaar ook in het teken van Alfa Romeo zal staan. Wat dat betreft gaat voor volgers van onze site het Centenario-jaar niet ongemerkt voorbij.

2 gedachten over “Alfa Romeo 8C 2900 B van Bernhard komt weer thuis

 • 25 augustus 2010 om 12:56
  Permalink

  Nou,

  Volgens de laatste berichten heeft kleinzoon heeft z’n 8C inmiddels weer verkocht. Onbegrijpelijk want hij stond ongetwijfeld perfekt naast diens Ferrari 456, de laatste die z’n grootvader ooit kocht.

  Beantwoorden
 • 26 augustus 2010 om 14:25
  Permalink

  @Maarten,

  De berichten zijn oud en kloppen niet. Hij heeft hem gewoon nog. De 8C heeft ter gelegenheid van een kerstshow ooit even in de showroom gestaan om de showroom op te leuken maar is gewoon van Bernhard jr. gebleven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.