Alfa Romeo museum blijft in Arese!

Alfisten zien in ieder geval hun ‘Mekka’ niet naar Turijn vertrekken.

Tot voor kort was daar nog wel enigszins sprake van. Maar de burgemeester van het kleine voorstadje bij Milaan schijnt de afgelopen tijd door het vuur te zijn gegaan om dat te voorkomen. Gianluigi Fornaro heeft namelijk tot bij het ministerie van cultuur in Rome zijn gelijk weten te halen. Het Alfa Romeo museum in de vorm van het voormalige hoofdgebouw van een ooit onafhankelijk Alfa Romeo, met alle schatten die er in de vorm van auto’s en waardevolle archieven te vinden zijn, zijn onlosmakelijk verbonden met de gemeente Arese. Inmiddels is de ministeriële conclusie ook naar Fiat Group Automobiles doorgecommuniceerd. Volgens Fornaro bevindt de bezegeling van het lot van de ‘Museo Storico’ zich momenteel in een formele afrondende fase.

De auto’s zijn weliswaar eigendom van FGA uit Turijn, maar in de besluitvorming staat dat ze niet (mits tijdelijk) van locatie mogen veranderen of mogen worden vervangen. Tot gister deden de verhalen de ronde dat de wettelijke eigenaar ze naar Lingotto wilde halen, maar dat is nooit een officiële mededeling geweest van het moederconcern. De burgemeester van Arese laat weten dat men een tijdje terug werkelijk alles in werking heeft gesteld om het laatste stuk geschiedenis van Alfa Romeo, dat verbonden is aan een historische locatie, te kunnen redden. En met succes, de duizenden bezoekers tijdens de afgelopen Centenario-viering vormen een kroon op deze reddingscampagne al besefte men dat nog niet; “Gemengde gevoelens van deze bezoekers uit allerlei landen kunnen nu misschien toch nog een beetje plaatsmaken voor voldoening, ook al konden we dit niet eerder voor elkaar krijgen. Het mooiste is misschien wel dat we nu ook kunnen werken aan de toekomst van het museum. Het museum moet veel vaker open dan nu het geval is, bijvoorbeeld ook buiten kantooruren. Het moet liefhebbers uit heel Italië en de wereld blijven uitnodigen en aantrekken. Dan pas kan het merk gevierd worden zoals het hoort en met een passende mate van voldoening.”

Een applaus voor de burgemeester van Arese. Het is overigens bijna van symbolische waarde dat dit kijkend naar de toekomst tot stand is gekomen en niet tijdens de terugblik van twee weken geleden. Wie de Italiaanse cultuurbeleving kent, weet wat we hiermee bedoelen. Het is namelijk gefragmenteerd en intens. Alfa Romeo is Arese en Arese is Alfa Romeo. Dat de ziel van het merk zelfs niet in hartje Milaan te vinden was is geen toeval… Laat staan in Turijn.

6 gedachten over “Alfa Romeo museum blijft in Arese!

 • 8 juli 2010 om 13:40
  Permalink

  Wat gaat er precies gebeuren word alles verbouwd nu en modern gemaakt met nog meer auto’s alles met wit en rood bijvoorbeeld? en wat gaan ze doen met het oude Centro Stile want als je dat bij elkaar brengt dan kun je een mega mooi museum experience center en restaurant bij elkaar brengen. Waar je echt naar toe wilt zoals Mercedes en Porsche en BMW dat ook hebben. Vooral Porsche is heel erg mooi ben ik vorig jaar geweest was toen voor mij echt een voorbeeld voor een Alfa museum.

  Ciao

  Squadra

  Beantwoorden
 • 8 juli 2010 om 14:27
  Permalink

  Hulde aan de burgemeester van Arese!
  Gelukkig nog iemand die zich hier druk om maakt

  Goed om te lezen dat dit historisch erfgoed bewaard gaat blijven.
  Een bedevaart waard zodra eea vorm heeft gekregen.

  Beantwoorden
 • 8 juli 2010 om 14:27
  Permalink

  Ovatie voor de burgervader! Inderdaad zou het mooi zijn indien (als er genoeg geld gevonden kan worden) het museum zo kunnen worden vergroot en omgetoverd in een echt Alfa Romeo experience center. Het is jammer dat de expositieruimte beperkt is en dat er honderden unieke Alfa’s nu in de kelders van het museum onder een hoes verborgen moeten blijven. Het zou ook mooi zijn als ze de geweldige archieven van het museum een waardiger plek zouden kunnen geven dan op dit moment het geval is. Maar het begin is er! Bravo!

  Beantwoorden
 • 8 juli 2010 om 16:05
  Permalink

  Is me dat even goed nieuws 😀

  Komt in ieder geval mijn trip naar Arese is September niet in gevaar!!

  Beantwoorden
 • 9 juli 2010 om 12:31
  Permalink

  Gelukkig maar! Ik ben er in 2008 geweest en heb er mijn ogen uitgekeken, en de nodige vele foto´s geschoten. Het blijft voor mij het auto merk bij uitstek. En ook voor zolang ik zal autorijden!
  Groetjes

  Beantwoorden
 • 21 september 2010 om 13:21
  Permalink

  Na het bijwonen van de grandprix van Italie, op de terugweg naar nederland, toch maar weer een bezoek gebracht aan dit museum met z’n fantastische collectie. Maar wat een deceptie zo’n verlaten en verwaarloosd fabrieksterrein.
  Nogmaals, de collectie is werkelijk fantastisch, maar de ontvangst beroerd. Geen documentatie(zoals een aantal jaren geleden)geen mogelijkheid voor een kopje koffie, geen shop, terwijl ze die op internet wel hebben. Dit kan en moet beter.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.