Alfisten slaan alarm wegens dreigende sloop Museo Storico in Arese

In Italië is alles mogelijk omdat zoveel zaken er onmogelijk lijken… Vorig jaar nog schreven we dat de toekomst van het Alfa Romeo museum in Arese zeker was, dankzij de inzet van de beheerders (gemeente Arese) en een overeenkomst met Fiat, als eigenaar van de modellen. Vandaag blijkt dat helemaal niets zeker is en dreigt zelfs de sloophamer. Onlangs deden we nog melding van een vakbond die mensen uit Wolfsburg uitnodigde en schreven we over de eigenaar van het pand die in opstand kwam tegen een nieuwe bestemming voor het terrein. Dat blijken nu allemaal randverschijnselen te zijn van een totale sloop van het verlaten complex, waar in 2015 mogelijk een nieuwe complex zal staan in verband met de Expo van Milaan.

Over het lot van de legendarische auto’s en de uitgebreide documentatie is maar bar weinig bekend en daarom komen de liefhebbers in Italië met een oproep tot ondersteuning van hun zorg. Dat kan door een commentaar achter te laten op deze weblog. Hopelijk komt er ‘gewoon’ iets nieuws voor in de plaats, want wat is een Milanese expo zonder Alfa Romeo museum? Maar het blijft natuurlijk de lappendeken die Italië heet…

15 gedachten over “Alfisten slaan alarm wegens dreigende sloop Museo Storico in Arese

 • 21 januari 2011 om 13:39
  Permalink

  Mijn gedachten over dit nieuws hoef ik niet meer uit te drukken. Eenieder op dit forum weet wat ik over FIAT denk, verder commentaar is overbodig.

  Beantwoorden
 • 21 januari 2011 om 14:15
  Permalink

  Laten we als Auto Edizione bezoekers ook op deze blog schrijven wat we van het plan vinden. Alfa Romeo liefhebbers uit vele landen zijn inmiddels bijgesprongen. Baat het niet dan is het in elk geval een klein gebaar om wellicht iemand nog tot bezinning te brengen..

  Beantwoorden
 • 21 januari 2011 om 15:24
  Permalink

  Ik begreep dat het gebied verkocht is aan een project ontwikkelaar voor de Expo.
  Het gebied was van vier gemeenten en Fiat.

  Denk dat iedereen het helemaal gehad heeft met Fiat zeker de mensen rondom Milaan en in het bijzonder Arese.

  Iedereen wordt blij gemaakt met een vaag plan dat vervolgens weer anders ligt.

  De ziel van Alfa Romeo lag altijd in Milaan maar die is nu overgenomen door Turijn.
  Misschien moeten ze ook maar het logo aanpassen en er Alfa Romeo Torino van maken.

  Beantwoorden
 • 21 januari 2011 om 15:47
  Permalink

  Ik vind wel dat men het te gemakkelijk alleen maar over Fiat heeft terwijl dat niet meer de eigenaar van het gebouw is. De bestemming is door andere partijen veranderd dan door Fiat SpA. Dat je geen Alfa’s meer bouwt in die regio is een heel ander verhaal dan deze.

  Beantwoorden
 • 21 januari 2011 om 16:24
  Permalink

  Het gebouw zelf mag van mij linea recta tegen de vlakte, wat een aanfluiting voor een merk met zoveel grandeur en stijl. Ook binnen vond ik het echt belachelijk donker. Kennelijk hebben de Italianenn toch weinig trots. Op de buitenkant van het gebouw, gezien vanaf de snelweg, stond ook helemaal geen aanduiding refererend naar het Museo Storico Alfa Romeo. Ook een afslag Arese ontbreekt overigens. En binnen was de belichting zo onder de maat dat de flits de kiekjes nauwelijks acceptabel maakte. Dat de grond historisch is blijft een feit, maar ja tijden veranderen, he…

  Ik was er trouwens in 2001.

  Beantwoorden
 • 21 januari 2011 om 18:00
  Permalink

  aaaargh… wat een slecht nieuws weer! Heel mijn weekend naar de kl****.

  @autoedizione: je hebt wel ergens gelijk, maar je kan niet ontkennen dat als FIAT ook maar iets geïnteresseerd was geweest in Alfa het museum al lang een andere status had gehad als ‘blok aan het been’.

  Ik vraag me af of er überhaupt wel automensen zitten in FIAT. Het zijn allemaal boekhouders volgens mij. De Maseraticollectie hebben ze ook zonder enig sentiment maar gedumpt. Nog een geluk dat er fatsoenlijke mensen als Pannini rondlopen.

  Eeuwige schande en ik vergeef het hen NOOIT. Het is de enige traditie die blijkbaar standhoudt bij FIAT: dingen opkopen om ze om zeep te helpen. Het is al begonnen in de jaren 20 met SPA en OM en het ging verder met Lancia en Alfa.

  Beantwoorden
 • 21 januari 2011 om 18:09
  Permalink

  Gewoon plat gooien en verder bouwen aan iets nieuws.Teveel sentiment belemmerd de vooruitgang.Wat het museum betreft moet er een initiatief komen van van een privé organisatie.De Maserati oldtimers museum zijn zo ook al een keer gered van de sloop.

  Beantwoorden
 • 21 januari 2011 om 23:18
  Permalink

  Aan iedereen ik denk dat FIAT allang wat op de plank heeft liggen kan onze vriend Elkan aan het werk.

  Alfa Romeo zal echt wel een Museum krijgen ken Sergio een beetje en hij is heel druk met het merk en daar hoort ook de historie bij Alfa Romeo zal zeker terug grijpen naar deze historie in zijn nieuwe modellen. Alle plannen en projecten zijn allemaal van voor deze man kijken wat hij er van kan maken.

  Ciao

  Squadra

  Beantwoorden
 • 21 januari 2011 om 23:40
  Permalink

  Was ooit sprake van een heel nieuw Museo Storico in Rho de trendy wijk vlak naast Arese. Het is niet heel moeilijk om een plek te maken dat voor veel Alfisti belangrijker is als Mekka.

  Mag ik mijn fantasie gebruiken en Sergio vast een idee geven. Doe maar een Museo wat 2X keer zo groot is volgens goed Italiaans gebruik een prachtig design. En dan wil ik Alfa Romeo Corse hier kun je terecht voor alles op onderhoud racing voor je oude Alfa Romeo en de ontwikkeling van de nieuwe modellen de DTM Guilia V8 TI 4WD. Alfa Romeo krijgt een afdeling in het Museo daar staan alle nieuwe Alfa Romeo modellen die je kan bekijken alle kleuren en leer soorten.

  Alfa Romeo will be back for good!!

  Ciao

  Squadra

  Beantwoorden
 • 22 januari 2011 om 13:40
  Permalink

  Of sla alle autos op, wacht tot Alfa weer geld verdiend…en bouw dan een mooi museum.
  Het Ferrari museum is bv niet zo supergroot, maar wel erg netjes en allemaal betaald met geld wat VEDIEND is, en niet met geld dat nooit terugverdient gaat worden…

  Steek please al het budget de komende jaren in Alfa zelf,
  en niet in een zielloos gebouw wat door wat alfisten wordt bezocht en verder niet.

  @ Squadra, een soort corse erbij waar je ook onderhoud kan plegen is helemaal niet zon gek idee…

  Beantwoorden
 • 23 januari 2011 om 06:21
  Permalink

  *Ruimt alvast de garage op zodat ik wat weeskindjes op kan vangen.
  Waar kan ik mijn verlanglijstje inleveren?

  Beantwoorden
 • 23 januari 2011 om 11:00
  Permalink

  Ik ga er gewoon vanuit dat er elders een nieuw passend museum komt. Ben twee jaar geleden in Arese geweest en de sfeer rondom het museum en terrein had niets te maken met de sfeer en het imago van het roemrijke merk. Wellicht was het wel een juiste afspiegeling van hoe het merk er toen voorstond. Ik denk positief en hoop op een mooi nieuwe museum dat recht doet aan de historie van dit prachtige merk.

  Beantwoorden
 • 24 januari 2011 om 11:08
  Permalink

  Wanneer je Alfa voor het grote publiek (weer) op de kaart wilt zetten als merk met een rijke historie die wordt gekenmerkt door sportiviteit en design moet je een museum hebben dat veel mensen aanspreekt en de merkwaarden ook uitstraalt. Het moet dus modern en architectonisch enigszins verantwoord zijn, en natuurlijk ook goed bereikbaar. Gelet op de huidige financiële toestand van Alfa hoeft een nieuw museum niet meteen heel groot te zijn, als het maar opvalt en bezoekers (en media) trekt. Door steeds andere stukken uit de collectie te tonen blijft zo’n klein museum bovendien interessant, en heb je als bezoeker nog eens reden om terug te komen.

  Bij het huidige museum lijkt de aanduiding “Storico” vooral te slaan op het oude gebouw waarin de collectie is gehuisvest. Dat het op “heilige” grond staat interesseert alleen een paar hardcore Alfisten (vooral Alfa Nord rijders), en is voor het bredere autominnende publiek (de potentiële nieuwe klanten) veel minder boeiend. Die zien alleen een slecht bereikbare bouwval op een desolaat voormalig fabrieksterrein. Dus wat mij betreft mag het huidige Museo Storico worden ingeruild voor een nieuw museum.

  Beantwoorden
 • 25 januari 2011 om 09:20
  Permalink

  ik heb liever dat ze tijd en energie spenderen aan de toekomst… aan nieuwe modellen.
  Desnoods verkopen ze al die auto’s in het museum, levert al met al heel wat geld op. Een beetje stofhappen in een aftands oud betonnen gebouw worden ze ook niet beter van. Het verleden van Alfa is mooi en roemrijk.. maar daar kan je niet eeuwig op terugkijken, het enige dat telt is de toekomst!

  Beantwoorden
 • 27 januari 2011 om 07:08
  Permalink

  Inderdaad, het schroot op met die oude handel. God mag weten hoeveel Co2 die aarde vervuilers al in de lucht hebben gespoten. Weet je wat? De hens er in! 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.