Home » Overige

Berlusconi: “Marchionne heeft iets gezegd wat écht waar is”

2 november 2010 12:29 6 reacties

Iets meer dan een week geleden heeft de CEO van Fiat Auto in een televisieprogramma iets gezegd wat in Italië het effect heeft van een vonk op een berg buskruit.

De gevolgen waar dan ook weer eens niet te overzien… of in ieder geval onoverzichtelijk. Maar Marchionne krijgt nu bijval van een andere man die in Italië de nodige wekelijkse discussies veroorzaakt, de machtigste van het land; Premier Silvio Berlusconi. Hij deed dat weliswaar ver van de wandelgangen in Rome en sprak zich uit aan het einde van de Europese raadsvergadering met premiers te Brussel, waar de jonge Rutte ook aanwezig was. Na bonden, werknemers, media en ministers was de man die normaal als eerste het woord neemt, de laatste die nog niets gezegd had;

“Marchionne heeft  iets gezegd dat al heel lang het geval is en hij heeft níet gezegd dat Fiat nooit steun heeft gehad van de overheid. Fiat heeft vandaag de dag te kampen met hoge arbeidskosten in Italië en daarbij komt ook nog de rol van de vakbonden die de fabrikant wel heel weinig ruimte geven. Dat is een realiteit die in een land als China bijvoorbeeld helemaal niet aan de orde is. Je moet de goodwill van een fabrikant om toch in eigen land te produceren daarom positief benaderen. Zo’n onderneming heeft immers meer voordeel bij een eventuele verplaatsing van de werkzaamheden naar landen als China of India.”

Met deze woorden kiest de premier, die zelf vele contracten sluit in de landen die hij noemt, duidelijk partij en geeft hij Marchionne gelijk als deze zegt dat Fiat momenteel eigenlijk beter af is zonder de Italiaanse fabrieken. Wat dit voor het plan ‘Fabbrica Italia’ kan betekenen moet nog blijken.

To view this page in English please visit our international version.

RSS  

6 reacties »

 • duetto schrijft:

  Bijval is meestal wel prettig, maar of je nou zit te wachten op de steun van iemand als Berlusconi…. Die wordt volgens mij in IT al niet meer erg serieus genomen met al z’n affaires.

 • Marcos schrijft:

  Berlusconi mag dan een rare clown zijn; zakelijk hoef je hem weinig te vertellen. Hij weet als geen ander dat het ondernemersklimaat in Italië belabberd is. De vakbonden en werknemers verschuilen zich nog steeds achter rechten die verworven zijn in de “luxe” jaren zestig. Ze gaan liever Alitalia achterna…kapot en dus nog meer ellende.

 • Kees schrijft:

  Als Berlusconi het met de Fiat baas eens is, doet Marchionne er goed aan per direct van mening te veranderen. Vandaag nog dit:

  “‘Beter vies oud mannetje dan homo’
  02-11-2010 | nieuws

  De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is weer opvallend in het nieuws gekomen. Het was een tijdje rustiger omtrent de meest discutabele man van Italië, maar met een nieuwe uitspraak is het weer raak.

  Berlusconi kwam onder vuur te liggen nadat hij een 17-jarig meisje heeft geholpen onder diefstal uit te komen. Het meisje bezocht regelmatig huisfeestjes bij Berlusconi.

  Als reactie op de kritiek die Berlusconi kreeg van de pers en van oppositieleden zei hij: “Het is beter om mooie meisjes leuk te vinden dan om homoseksueel te zijn.”

  Berlusconi hielp het klepto-meisje Ruby door tegen de politie te zeggen dat ze een nichtje is van Hosni Mubarak, de president van Egypte.”

  Fiat zou er goed aan doen om zoveel mogelijk zien te vermijden dat de naam Fiat en Berlusconi in zin voorkomen. Dit soort dingen doen het imago van Fiat zeker geen goed.

 • Lancia4Ever schrijft:

  tsja…past in zijn vocabulaire zou ik zeggen hoe erg het ook klinkt.

 • hape schrijft:

  Al die reacties over Berlusconi… Ik ga die man niet verdedigen maar… ondanks dat het een heel vreemd heerschap is, is hij wel al veruit de langst zittende premier van Italie van na de 2e WO oorlog. Dat zegt ook iets, zeker in deze moeilijke tijden.

  En ja… hij zal escapades hebben met andere vrouwen maar de gemiddelde italiaan denkt daar anders over dan wij nederlanders.
  En vergeet niet dat sommige zaken graag uit zijn verband worden getrokken… de vijanden van Berlusconi (en dat zijn er veel )moeten ook niet onderschat worden.

 • 6C Jordy schrijft:

  Tja, het is tegenwoordig soms ook best moeilijk om de leeftijd in te schatten. Ik snap Silvio wel 🙂

Je kunt je voor een persoonlijk profiel ook bij Club AutoEdizione registreren of log direct in als je reeds lid bent.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorie�n

Overige

Volg ons

Advertenties