Di Montezemolo: ‘Ook in de toekomst draait alles om hoge snelheid’

Nog even en het is alweer half jaar geleden dat Luca Cordero di Montezemolo het stokje heeft overgegeven aan John Elkann, wat betreft zijn leidende rol in Fiat Group.

In Italië wordt veel gespeculeerd nu over de ambitieuze Italiaanse ondernemer met goede reputatie. Een tijdje geleden verwachtte iedereen nog dat de gang naar het Senaat gemaakt zou worden, maar niets bleek minder waar. De voormalig president van de Fiat Group is een rasindustrieel en is niet van plan dat veld ooit te verlaten voor de politiek. Di Montezemolo laat weten dat zijn toekomst bij Ferrari ligt en een eigen HSL maatschappij. Snelheid is dus een must voor de carrière van de voormalig Rallycoureur.

De link met de politiek is wel een voor de hand liggende aangezien de 63 jarige Bolognees voorzitter en initiatiefnemer is van de stichting ‘Italia Futura’. Een beweging dat zich inzet voor een economisch sterker en meer verantwoord Italië. Di Montezemolo werkt daar zelf hard aan mee, want hij vervult nu al 23 jaar een belangrijke rol bij Ferrari. Ferrari is sinds zijn komst een rolmodel voor een voortvarende moderne Italiaanse onderneming met grote internationale bekendheid. Inmiddels is de eerste man van Ferrari al in Abu Dhabi geweest om de vorderingen en de voltooiing van de eerste ‘Ferrari World’ met eigen ogen van dichtbij te bekijken. Snelheid is zoals gezegd een grote passie van Di Montezemolo. Sinds hij voor Ferraris is gaan werken, zijn er maar liefst meer dan 85.000 supercars gebouwd (rond de 141.000 sinds 1947). Volgens de man die in het jaar werd geboren dat Enzo Ferrari een eigen bedrijf begon, zullen er nog hoogtepunten volgen op dat gebied die doen terugdenken aan hoogtijdagen van weleer. De opvolger van de Enzo zal in 2012 een nieuwe norm neerleggen, evenals de speciale series die daar van zullen worden afgeleid. En de komst van een hybride en de weg van de motorische ‘downsizing’ zijn volgens hem veelbelovend.

Dat de Ferrarist ook van snel openbaar vervoer houdt is inmiddels een bekend fenomeen in Italië. Vanaf eind 2011 beginnen de eerste diensten van zijn eigen NTV (‘Nuovo Trasporto Viaggiatori’/’New Passenger Transport) te draaien. Het doel van de eigen treinmaatschappij is het leveren van optimaal reiscomfort op hoge snelheid, aldus Di Montezemolo; “De kwaliteit en de service zullen van een hoog niveau zijn, waardoor het openbaar vervoer in heel Italië uiteindelijk alleen maar beter zal worden dankzij deze gezonde concurrentie.” Toeval of niet, de HSL treinen van NTV zijn straks allemaal te herkennen aan de opvallende rode lak. Het zogenaamde ‘Rosso Barchetta’. Exact dezelfde kleur als die te zien was op Ferrari racewagens uit de jaren ’50.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.