Fiat 124 Sport Coupé op het witte doek

In de jaren ’70 werd er veel geschoten in het Wilde Westen…maar ook in Italië.

Aangezien de makers van het zich in het 19e eeuwse Amerika afspelende genre vaak ook de Italiaanse nationaliteit hadden, was de stap van een dor Zuid Italiaans landschap -waar in die tijd veel westerns werden opgenomen- naar een drukke straat vaak kleiner dan het oog doet vermoeden. Een in de jaren ’70 goed bekeken politieserie was “Italia a mano armata”, een weinig geruststellende titel dat zoveel betekent als ‘het gewapende Italië’. Toch doen de hoofrolspelers -die er in die tijd uitzagen alsof ze om de week net zo goed de ‘bad guy’ speelden- die voor Italiaans politieagent moeten doorgaan, hun stinkende best om de straten enigszins veiliger te maken. Hier zie je, onder begeleiding van voor die tijd typische opzwepende filmmuziek van Franco Micalizzi, Maurizio Merli als commissaris Betti door de stad een BMW 2002 (E10) achtervolgen in een prachtige Fiat 124 Sport Coupé. Let even op hoe makkelijk je een oude 500 van de weg af kan werken als je deze van achter ramt! Het is ook leuk om te zien dat als je maar hard genoeg instapt, de openstaande kofferklep vanzelf dichtklapt… Erg handig.

De compacte coupé van Fiat werd van 1967-1975 gebouwd in drie series (‘AC, BC, CC’). Vooral de eerste serie heeft een geheel eigen vorm van elegantie dankzij het ontwerptalent van Mario Boano. Een uniek Spider ontwerp was van Pininfarina afkomstig. De scène stamt uit 1976, de tijd waarin de derde serie al het laatste productiejaar in ging (1972-1976). Mogelijk had ook regisseur Franco Martinelli net als wij meer een zwak voor de strakke lijnvoering van de ‘S1′. De 124 Sport Coupé was er met de Fiat Bialbero motoren van 1438, 1608, 1592 en 1756 cc. De 2+2 Fiat had een bovenliggende dubbele nokkenas, dubbele Weber carburateur, vijf versnellingen en schijfremmen rondom. Dankzij de gunstige prijs-kwaliteit verhouding, werd de middenklasse coupé van Fiat een behoorlijk commercieel succes met ongeveer 310.000 verkocht exemplaren (S1,2,3). De meesten waren van deze eerste serie met zo’n 113.000 exemplaren. Nadelen vond men wel het bovengemiddelde verbruik en het gebrek aan waterdichtheid in sommige gevallen.

Tot onze volgende aflevering maar weer van ‘The Italian Job – Starring Alfa Romeo, Fiat, Lancia’ op AutoEdizione TV.

3 gedachten over “Fiat 124 Sport Coupé op het witte doek

 • 13 december 2010 om 17:18
  Permalink

  Geweldig dit,

  Als je haar maar goed zit en de snor strak gekapt.
  Waar het natuurlijk om gaat zijn de prachtige beelden en geluiden van de racende fiat en de giulia’s.

  Ik ga nog eens wat meer afleveringen bekijken op Youtube.

  Beantwoorden
 • 13 december 2010 om 18:18
  Permalink

  Wie heeft het over de French connection of andere amerikaanse film achtervolgingen,dit was wekelijkse kost op de Italiaanse televisie.
  Heb er nog VHS Banden vol van.
  TOP!!!

  Beantwoorden
 • 13 december 2010 om 19:39
  Permalink

  geweldig filmpje…

  altijd leuk om te zien dat de beamer alles raakt wat ie maar kan raken en dat de fiat en giulia overal net langs komen.. (toch zonde van die ene te water rakende giulia 🙁 )

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.