Fiat mogelijk al druk bezig met de opvolger van de Croma

Al een tijdje leven we in de ietwat automatische veronderstelling dat Fiat in het D segment, geen opvolger zal lanceren van de Fiat Croma. Onlangs heb je bij ons kunnen lezen dat Fiat afscheid nam van de weinig succesvolle grote gezinsauto. Maar is dat wel zo’n logisch om aan te nemen dat de Croma geen opvolger zal krijgen?

Uit Turijn kwam een dezer dagen een ooggetuigenverslag van iemand die voor zijn werk bij Fiat op bezoek moest. Deze persoon mocht absoluut niet fotograferen op de afdeling die hij bezocht en liep door een hal waar ook testmodellen stonden. Één daarvan betrof een sterk gecamoufleerde vierdeurs sedan, waarvan met name het frontaal Fiat DNA leek te verbergen. De auto was duidelijk groter dan een Linea en lager dan een Croma. De man vertelde dat hij scherp in de gaten werd gehouden tijdens zijn bezoek.

Volgens ons is het bij nader inzien ook best logisch, als Fiat ook boven het C segment het een en ander in ontwikkeling heeft. De kosten voor techniek en ontwikkeling worden volop gedeeld met andere toekomstige producten zoals de Alfa Romeo Giulia en een nieuwe D segment Lancia/Chrysler. Deze modellen worden volgens wat wij nu weten grotendeels in Italië ontwikkeld, dus ligt het voor de hand dat dit voor een Fiat ook zou gelden. Een ruime meer economische sedan en Stationwagon boven de opvolgers van de Punto, Bravo, 500 en Panda, kunnen prima in Europa, maar vooral ook in landen als Rusland en China de markt op. Een Italiaanse tegenhanger van de Passat, Superb, 408, Mondeo en Avensis heeft dankzij de marktverbreding en kostendrukkende omstandigheden, weer volop kans. Fiat zal dit model op geheel eigen wijze naast Lancia/Chrysler en Alfa Romeo kunnen positioneren en kan hiermee haar marktpositie flink verstevigen in en buiten Italië. Dankzij gedeelde techniek met de Amerikaanse tak kan een dergelijk project bovendien vrij vlot voltooid worden. Wie weet heeft een label als Dodge bovendien ook nog baat bij dit nieuwe topmodel van Fiat en is er dus zelfs een toekomst op de grote Amerikaanse markt.

We hopen uiteraard dat dit gerucht niet uit de lucht gegrepen is. Is ergens in 2012 de mogelijke lanceerdatum? Wie weet. We wachten eerst op hardnekkerige (wat een woord!) geluiden uit Turijn.

3 gedachten over “Fiat mogelijk al druk bezig met de opvolger van de Croma

 • 27 februari 2011 om 09:51
  Permalink

  Ik hoop ook dat het klopt. Wat mij wel stoort is dat FGA vaak een segment verlaat omdat er geen opvolger is. Dat was zo bij de Thesis, Lybra, Delta 2, 166…. De lijst is eindeloos. Een tijd later merken ze dan dat er iets schort en komen ze alsnog met iets op de proppen. Ik weet het, er is altijd een tekort geweest aan centen, maar qua productplanning is dit toch wel een ramp. Die inconsistentie doet volgens mij de verkoopcijfers geen goed. Mensen die hun auto willen vervangen zitten plots zonder alternatief en zijn dan genoodzaakt elders te kijken.

  Wat ik ook niet begrijp: waarom is die Linea nooit hier verkocht geweest? Dit is toch een zeer mooie vierdeurs?

  Beantwoorden
 • 28 februari 2011 om 18:50
  Permalink

  en ik vondt deze croma geweldig en mooi,waarom deze niet hier aansloeg blijft raadsel,terwijl er andere mindere wel lopen

  Beantwoorden
 • 28 februari 2011 om 19:02
  Permalink

  Door het prijskaartje en de naam. Alleen een paar mensen die het merk goed kennen kochten er een en zij die er per ongeluk in terecht zijn gekomen leerden het te waarderen. De rest loopt met een boog om zo’n Fiat heen. Met de marktverbreding moet het echter wel uit kunnen en zijn er meer kansen voor zo’n Fiat. Niet alleen in Italië zelf.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.