FIOM stuurt aan op landelijke staking bij Fiat op 21 oktober

FIOM staking

De links radicale vakbond FIOM slijpt de wapens weer als antwoord op Fiat’s recente beslissing om uit de Confindustria te stappen en stuurt nu aan op een landelijke staking bij Fiat op 21 oktober aanstaande. De FIOM is tevens ontevreden over de laconieke houding van de overheid. De FIOM beklaagt zich al een paar jaar over het feit dat het management in Turijn het niet zo nauw neemt met oude landelijke afspraken over arbeidsomstandigheden. De vakbond voor staalarbeiders stelt bijvoorbeeld dat de autofabrikant haar werknemers slecht betaald maar ondertussen de werkdruk wel stelselmatig laat toenemen, met allerlei onnodige psychische en lichamelijke klachten als gevolg. Verder vindt men dat de aparte status die Fiat aanneemt ten opzichte van de rest van de industrie tegen de wet en de democratie ingaat.

De staking moet op deze vrijdag in oktober een werkdag lang gaan duren en geldt voor alle vestigingen die Fiat in Italië heeft. De FIOM hoopt op een hete herfst dankzij felle protesten die misschien nog een vervolg zullen krijgen ook. Het is een van de laatste opties die de verbeten vakbond momenteel nog heeft. Bij de vorige landelijke staking van begin dit jaar, zorgden anarchistische demonstranten (die je vaak ziet tussen de aanhang van de FIOM) voor chaotische taferelen in de stad Genua (foto). FIOM voorman Giorgio Airaudo zegt dat deze staking van belang is van het hele land nu Fiat speelt met de toekomst van alle Italianen. De FIOM eist nu dat de overheid een onderzoek instelt naar de werkwijze van Fiat, om de firma vervolgens tot de orde te roepen en waar nodig strafrechtelijk te vervolgen. Dit sluit aan op het pleidooi van een parlementslid van de linkse partij Italia dei Valori geleid door Antonio di Pietro. Deze partij beweert zlefs dat Sergio Marchionne zich schuldig maakt aan afpersingspraktijken.

Wil je trouwens een leuk overzicht zien over de lange roerige geschiedenis die FIAT en FIOM samen al hebben? Bekijk dan deze creatie van de makers van Beautyful Lab.

2 gedachten over “FIOM stuurt aan op landelijke staking bij Fiat op 21 oktober

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.