Gadaffi’s Fiat 500 Capri in beslag genomen door rebellen

Fiat 500 Gadaffi

Het kan snel gaan voor een dictator; Zo sta je nog auto’s uit te kiezen voor je wagenpark en even later moet je je in een woestijn verstoppen terwijl iedereen je huis leeghaalt. Muammar Gadaffi kan er deze dagen flink over meepraten. Jarenlang werd hij zelfs in het westen gezien als onbetwiste leider van Libië, het land met de groene vlag. Zijn olieleveringen aan de voormalige kolonisator leverde hem zelfs vele cadeautjes op; meubels, auto’s, fotomodellen, een basisplaats voor zijn zoon in een Italiaans voetbaleftal… noem maar op. Gadaffi leefde misschien het liefst in een tent omringt door een harem aan Nubische vrouwen in uniform, toch was hij ook gevoelig voor luxe, ja zelfs voor Italiaans design. Zo mocht de kolonel in 2009 nog een smaakvolle groene Fiat 500 ‘Capri’ van het Milanese Castagna mee naar huis nemen.

Fiat Khedaffi

Op de foto bovenaan dit bericht, gister genomen en vanavond door Quattroruote gepubliceerd, zie je hoe rebellen rond de compound van de Libische dictator dit Italiaanse topstukje afvoeren (mogelijk de enige 500 in heel Libië). Gadaffi deed het twee jaar geleden cadeau aan zijn zevende zoon (!) Khamis. Er is er maar eentje van gebouwd met deze kenmerken en heeft een waarde van 100.000 euro. Het werd volgens Italiaanse bronnen destijds binnen een maand afgeleverd aan de hebberige kolonel, die geen vertraging tolereerde.

500 Capri

Gelukkig doen de rebellen er ogenschijnlijk voorzichtig mee en dat ze ‘m moeten duwen is geen toeval… Er zijn namelijk geen oplaadpunten in Tripoli, wat geen overbodige luxe zou zijn geweest voor deze elektrische Fiat (34 Kw van Ansaldo in Genua). De kleur groen had dus zelfs in Libië meerdere betekenissen, behalve het groene boekje van de kolonel en de nationale vlag. De auto weegt 1600 kilo (duwen jongens!) en kan een top bereiken van 160 km per uur. De vering is aangepast en de auto ligt 50 mm lager dan een gewone 500 en weegt 500 kilo meer dan een standaard exemplaar. De verlaging was volgens insiders van Castagna niet om de dames te imponeren, maar om met een lang woestijngewaad gemakkelijk in de auto te kunnen stappen. Voorop vind je niet het Fiat-logo maar het Jamahiriya-symbool (de naam die Gadaffi aan Libië gaf). Om de auto met een volle batterij aan de praat te krijgen moet je enkel op het logo drukken dat ook op het touchscreen verschijnt aan de binnenzijde van de A-stijl. Mogelijk stonden de rebellen daarom ook voor een raadsel toen ze er in weg wilden rijden.

Toen de auto werd afgeleverd (toevallig vastgelegd in Milaan op de overige foto’s voor Hotel Four Seasons), wist niemand waar de auto naartoe ging. Vervolgens verdween het uit beeld. Vandaag zien we dit surrealistische tafereel.

500 Castagna

2 gedachten over “Gadaffi’s Fiat 500 Capri in beslag genomen door rebellen

  • 25 augustus 2011 om 11:17
    Permalink

    Mijn God, ik bedoel Allah, wat een bijzonder ding. En als die aardige rebellen dit ding ook nog heel laten wordt deze 500 in de toekomst een echt bijzonder verzamelaarsobject.

    Overigens zijn deze berichten nu juist de berichten waarom ik deze site zo waardeer.

    BeantwoordenReport user

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.