Goede cijfers voor Italiaanse producenten voor de autoindustrie

Magneti Marelli injectoren

Het gaat om meer dan 2300 bedrijven met in totaal circa 169.000 werknemers die in Italië momenteel onderdelen leveren voor de mondiale autoindustrie. Het vormt nog altijd een belangrijke pilaar van de Italiaanse economie. Vorig jaar nog goed voor een omzet van 42 miljard euro wat een stijging is van 11,1% ten opzichte van 2009. Doordat 2010 weer een goed jaar was, heeft men 86% van de terugval die in 2008 bij aanvang van de crisis is ontstaan, goed kunnen maken. Piemonte is natuurlijk traditioneel de regio waar het meest te beleven valt op het gebied van autoindustrie. Daar bevinden zich 900 ondernemingen die in 2010 goed waren voor een totale omzet van 22,8 miljard euro. In deze regio heeft er binnen een jaar een herstel plaatsgevonden van 16,4%. Hiermee is de situatie voor 90,6% weer die van voor 2008. Deze cijfers komen van de Kamer van koophandel van Turijn, dat jaarlijks de balans opmaakt in samenwerking met de ANFIA (Associazione Nazionale Fra Industrie Automobilistiche). 

productie Italie

De groeiende export ligt aan deze groei ten grondslag. Van alle ondervraagde bedrijven (2327 stuks) heeft 73% aangegeven dat de helft van de omzet of meer, te danken is aan leveringen over de grens. Het leveren aan bestemmingen in Azië en Noord Amerika is vrijwel stabiel gebleven en de groei komt met name door handel met landen als Turkije, Polen, Brazilië, Rusland, Servië en de Tsjechische republiek. In al deze landen (op Tsjechië na) is Fiat een grote speler. In Piemonte is de export met 25% gestegen, wat goed is voor een herstel van 91% ten opzichte van 2008. Levering aan landen als Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië en Spanje neemt structureel af. Voorheen vormde dat rond de 55% van de export, vandaag is dat ongeveer 40%.

onderdelen autoindustrie

De productie voor Fiat door deze bedrijven is wat afgenomen door de dalende verkopen vanaf 2010. In 2009 was nog 63,2 euro van de 100 euro omzet te danken aan leveringen voor de autobouwer uit Turijn, in 2010 was dat ongeveer 56 euro. In Piemonte, waar Fiat oorspronkelijk vandaan komt, is dat zelfs van 78,1 euro naar 59 euro gedaald. Desalniettemin zal Fiat structureel voor meer export zorgen voor de Italiaanse producenten. In Brazilië is Fiat momenteel bijvoorbeeld marktleider met 23,1% (VW 22,7% en GM 21,2%), waardoor de export naar dat land binnen een jaar met 4,1% is toegenomen. De verwachting is dat ook naar de VS en vooral ook richting Servië, Rusland en China de export zal toenemen. Daarnaast zullen verdere investeringen van Fiat ook de leveranties aan Italiaanse autofabrieken doen toenemen. Door het slechte Europese klimaat in de autoindustrie ligt dit cijfer namelijk nog altijd vrij laag.

productie Italiaanse autoindustrie

Een gedachte over “Goede cijfers voor Italiaanse producenten voor de autoindustrie

 • 22 juli 2011 om 19:04
  Permalink

  Vergeet ook niet dat Italië ook erg goede technische opleidingen geeft aan de diverse universiteiten.
  Die ook zeer gewaardeerd worden door de vele buitenlandse studenten die juist voor Italië kiezen om hun technische opleiding te gaan volgen.
  Vooral in de auto-techniek en de aeronautische vakgebieden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.