Het eerste idee voor de grille van de nieuwe Lancia Ypsilon

Lancia Ypsilon grille

We hebben bij AutoEdizione al veel geschreven over het nieuwe gezicht van Lancia. Nog voordat de nieuwe Ypsilon op de markt kwam, werd namelijk al duidelijk dat men af zou stappen van de traditionele grille. In 2007 (afbeeldingen onder) werd er echter zoals je kunt zien, na wat eerste schetsen met een meer traditioneel uitgangspunt (afbeelding onderaan), al geëxperimenteerd met nieuwe ideeën om zo een moderner en meer dynamisch effect te krijgen. Al in het jaar dat de Delta nog maar een concept was, onthulde Lancia namelijk op een persconferentie -waarin het de nieuwe Ypsilon al aankondigde- een sheet waarop een herinterpretatie te zien was.

Lancia grille

Het ging ook toen nog altijd om een verticale middenstijl, waarbij echter de motorkap met een punt de chromen omlijsting doorbreekt. Ook zie je dat ruim vier jaar geleden reeds is bedacht om de grille de lijn van de motorkap te laten volgen. Hiermee worden roddels dat de PT Cruiser van Chrysler hiervoor model heeft gestaan definitief uit de wereld geholpen, want van een fusie was toen nog lang geen sprake. Boven dit bericht zie je een foto van een officiële Mockup van Centro Stile, die deze maand in een designspecial van het Italiaanse blad Auto&Design zijn gepubliceerd. Na de fusie met Chrysler in 2009 is besloten om om praktische redenen van het hele idee af te zien en meer de eenheid te zoeken. De grille heeft wel dezelfde omtrek, maar het ‘puntje’ -die je ook terugziet in het nieuwe Lancia-logo dat in datzelfde jaar is ontworpen- is verdwenen en vervolgens is er in een late fase gekozen voor de horizontale spijlen. Er was al met al dus toen al sprake van evolutie, dus de logiche stap die dan eventueel nog volgt is re-volutie… Vervolgens was de nieuwe grille van Lancia een feit. In een recent interview vertelde designchef Marco Tencone niet al te veel over deze ‘grillige’ totstandkoming van het eindontwerp, wat uiteraard heel begrijpelijk is.

Lancia Ypsilon 2007

2 gedachten over “Het eerste idee voor de grille van de nieuwe Lancia Ypsilon

 • 22 juli 2011 om 09:15
  Permalink

  De oorspronkelijk grille vind ik toch net iets beter geslaagd dan de chryslerversie…

  Beantwoorden
 • 22 juli 2011 om 10:56
  Permalink

  Het oorspronkelijke ontwerp was in mijn ogen duidelijk beter. Door de Lancia “scudetto” buiten de grille te plaatsen worden de lijnen van de motorkap mooi geintegreerd in het frontaal. De bovenliggende motorkap lijnen in combinatie met de grille vind ik op dit moment het minst fraaie onderdeel van de Y. De uiteindelijke “Chrysler” grille lijkt als een uitgezakte tong onder de motorkap te hangen, wat de voorkant een beetje een onelegant gezicht geeft. In het oorspronkelijke ontwerp had de bovenliggende motorkap een functie in het design van het frontaal, iets wat je nu niet echt meer kunt zeggen naar mijn mening (behalve een knipoog naar de PT Cruiser, qua design een auto die op een veel lager nivo staat dan de Lancia). 😳

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.