Is Alfredo Altavilla de beoogde troonopvolger van Marchionne?

Alfredo Altavilla is volgens sommigen niet alleen de nieuw aangestelde puinruimer voor Fiat Europa, maar wellicht ook de kroonprins in het koninkrijk van Sergio Marchionne. Dat meldt de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore. Het is inmiddels geen geheim meer, dat de 60 jarige Sergio Marchionne na de huidige megaklus -de Italiaanse autogroep middels Chrysler klaarstomen voor de toekomst- ongeveer tegen 2016 een stapje opzij zal doen.

De 49 jarige Altavilla is volgens velen de ideale man die juist door een moeilijke Europese klus te klaren de komend paar jaar, zich definitief zou kunnen bewijzen als de nieuwe CEO. Net als Marchionne, heeft de Zuid-Italiaanse topman een financiële achtergrond. Zijn vader was bovendien Lancia-Autobianchi-dealer in Taranto, waar Alfredo ook in 1963 werd geboren. Dit feit zou trouwens een goed voorteken voor Lancia kunnen zijn, indien Altavilla ook echt het stokje gaat overnemen. Altavilla heeft namelijk openlijk een groot zwak voor het luxemerk Lancia, terwijl Marchionne meer van snelle auto’s houdt als Ferrari.

Na zijn afstuderen in Milaan, kwam hij al in 1990 bij Fiat te werken als leidinggevende. Hij werd vervolgens in 1999 hoofd van Fiat in Azië, waar het Italiaanse concern overigens nog niet echt kon slagen tot nu toe. Altavilla had ook de leiding bij het aangaan van een samenwerking met GM, toen Fiat op de rand van de afgrond hing. Samen met Marchionne zorgde hij vervolgens ook voor de succesvolle breuk van deze JV, waardoor Fiat met ruim 1,6 miljard euro extra in de zak een nieuw leven kon beginnen. Altavilla was tevens Marchionne’s rechterhand tijdens de onderhandelingen in 2009 met Chrysler. Vanaf dat punt kreeg de voormalig FPT en IVECO-baas ook een positie binnen de hoogste managementlaag van Fiat SpA.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.