“Italiaans voor gevorderden met Evelien van der Bel”: Fiat Dino Spider

Evelien Dino Spider

Een heerlijke tijd, de lente komt er weer aan! Je ziet langzaam de cabrio’s met hun dak open voorbij rijden en ook de oldtimers mogen weer uit hun garage en verrijken het straatbeeld.

In de ideale wereld zou ik nu mijn garage openmaken en wegrijden met mijn Fiat Dino Spider uit 1966. De auto welke veel Ferrari in zich heeft en de koosnaam van de overleden zoon van Enzo (Alfredo) draagt is een ware schoonheid om te zien. De zwarte Dino met rode lederen bekleding in mijn garage is in goede staat en glimt me tegemoet. Wat me aan haar opvalt is de verhoging aan beide kanten van de motorkap die in volmaakte lijn is met de rest van de auto en daardoor ook de juiste proporties heeft. Ontwerper Pininfarina heeft een knap staaltje werk geleverd met dit model en de tekenaars helpen me hieraan herinneren dankzij de mooie logo’s op carrosserie en interieur! Fiat zette met de coupé van Bertone het jaar erna overigens een heel andere auto neer. De details van de Dino zijn erg fraai en de auto heeft een geweldige onmiskenbare Italiaanse uitstraling. Als ik ga zitten en m’n handen om het houten stuurtje leg merk ik dat er spontaan een glimlach op mijn gezicht verschijnt. Soms weet je dat wat er gaat komen goed is, en dat is bij deze auto zeker het geval: het starten van de motor! Grommend komt de V6 -met een top van meer dan 200 km per uur- van Ferrari op gang, wat een fantastisch geluid!

Fiat Dino Spider

– De geheel uit aluminium opgetrokken Ferrari-motor werd in de Fiat Dino toegepast omdat Ferrari direct een aantal van 500 motoren moest bouwen, om een Formule 2 raceauto (Dino 166 F2) te voorzien van dezelfde motor. Men sloot om dit te bereiken een deal met Fiat. De eerste serie hebben de chassisnummers AS00001 – AS 000500. De motor heeft 4 bovenliggende nokassen en een cilinderinhoud van 1987cc. Later werd deze vergroot naar 2418cc (zoals mijn zwarte beauty die heeft!) en werd ook gebruikt voor de Lancia Stratos –

Vol ontzag besef ik dat er maar dik 1500 stuks van deze prachtige Fiat zijn gemaakt (einde productie in 1972 en geen opvolger). Nog even blijf ik staan… zodat ik goed naar het ingetogen gezang van de motor kan luisteren. De zon prikt zachtjes op mijn huid, wat een geweldig gevoel! Dan geef ik gas, rijd de oprit af met mijn zonnebril op en haren in de wind.

Het leven is perfect!

-X- Evelien

[nggallery id=798]

Een gedachte over ““Italiaans voor gevorderden met Evelien van der Bel”: Fiat Dino Spider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.