John Elkann krijgt Amerikaanse eretitel: ‘Appeal of Conscience’

‘Het is een mieters slim kereltje’ moet men inmiddels tot in hogere intellectuele kringen hebben beseft.

John Elkann maakt grote indruk tot in de wereld van vredesorganisaties. Nog geen Nobel maar wel de erkenning van een Joods Amerikaanse beweging (The Appeal of Conscience Foundation) tegen geweld en religieus fanatisme. De bescheiden 34 jarige Elkann heeft als nieuwe president van Fiat, nu al het predicaat mogen ontvangen van ‘waardige opvolger van de grote Agnelli’. Dat is niet niks want zijn opa is misschien wel de bekendste Italiaanse ondernemer in de wereld ooit. De mensen die jaarlijks in aanmerking komen voor de erkenning zijn staatshoofden, ministers, ondernemers en mensen met een sociaal maatschappelijke functie. Het is nu 25 jaar geleden dat de prijs naar opa Gianni Agnelli ging. Volgens The Economist wordt Elkann erkent voor zijn enorme inzichten en ervaringen op internationaal niveau. Behalve Marchionne is het dus vooral ook de eerste baas van de industriële Fiat groep die aan de andere kant van de plas weet te imponeren.

Elkann doet het bijvoorbeeld heel goed in China zoals we afgelopen donderdag nog konden lezen. Niet door dit ene bezoek, maar dankzij een ervaring van enkele jaren als lid van de IBLAC  (International Business Leaders Advisory Council) in Shanghai. John Elkann bewijst zijn kunnen binnen Fiat al 12 jaar lang. In ons land komt Elkann bijvoorbeeld jaarlijks op bezoek ter gelegenheid van de geselecteerde Bilderberg Club samen met drie andere Italianen. Hij is ook lid van de European Round Table (Agnelli was hiervan medeoprichter samen met David Rockefeller) voor grootindustriëlen en is vicepresident van het Aspen Institute Italia. Maar het lijstje houdt hier niet op want de jongeman uit Turijn is sinds dit jaar lid van de raad van bestuur bij The Economist in Londen en bij Le Monde in Parijs. Daar komt ook nog een plek aan tafel bij het Brookings Institution bij, een belangrijke denktank uit Washington. Daar komt ook nog eens een bijzondere bestuursfunctie bij aan het Museum of Modern Art waarin hij de enige Italiaan is. Kortom een indrukwekkende CV. En qua religieuze tolerantie zit het bij John ook wel snor. Zijn vader is Joods, zijn moeder uiteraard Katholiek, maar neigt nu naar een Protestants geloof. Zijn oom Edoardo heeft een zwak voor Boedisme en de Islam, en zijn andere oom Giorgio is Joods. Zijn ietwat maffe broer Lapo zegt Joods te zijn.

Volgens kenners doet John Elkann altijd zaken met groot respect voor een ander zijn identiteit en heeft hij hiermee de doorslag gegeven bij de jury van de Appeal of Conscience Foundation. Wij vinden dat als je zoveel doet en op die manier de Italiaanse industrie ook nog eens sterk vertegenwoordigd in de wereld, dat je sowieso een leuke prijs mag krijgen. Elkann mag de prijs vanavond in ontvangst nemen. Auguri John!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.