Amerikaanse vakbond gaat Italiaanse fabrieken bezoeken

Veel ‘mooier’ kan een contrast zich niet voordoen.

Een delegatie van de Amerikaanse vakbondsunie voor de automobielindustrie (UAW) komt uit nieuwsgierigheid en belangstelling volgende week voor een bezoek aan FGA fabrieken naar Italië. Het vormt een onderdeel van het sterk gecontroleerde integratieproces van Fiat Group met Chrysler LLC dat sinds vorig jaar op gang is gekomen. En terwijl de mensen van de United Auto Workers Union meer met goede verwachtingen naar het oude schiereiland afreizen, zijn de mensen achter een bepaalde Italiaanse bond voor staalarbeiders, niet bepaald ‘on speaking terms’ met de fabrikant.

Het is zelfs te hopen dat beide bonden elkaar niet gaan ontmoeten bij het hek, want volgens persbureau Reuters zijn de Amerikanen volgende week op weg met een missie. Zo zou het UAW zoveel mogelijk toeleveranciers in Italië warm willen maken voor een verplaatsing van hun werkzaamheden naar de VS en Canada. UAW voorzitter Bob King zegt het zelfs letterlijk in een interview. King zegt bovendien dat het vertrouwen in de aanpak van Marchionne zeer groot is bij het UAW; “Zijn opvatting van ‘vereende krachten’ spreekt ons erg aan”.

Dat is precies het tegenovergestelde van de opvattingen die door de woedende leiding van de FIOM de wereld in wordt geholpen momenteel. In een aankondiging van een nieuwe massademonstratie op 16 oktober te Rome, verklaarde Maurizio Landini van de FIOM dat de zorgen rond eventuele verdere sluitingen in Italië, bijzonder groot zijn. Hun doel is dan ook dat de huidige arbeidsovereenkomst nietig verklaard moet worden. De FIOM geeft aan open te staan voor onderhandelingen hierover, maar zegt tevens dat Fiat Group totaal niet van plan is om te onderhandelen over de huidige afspraken, waardoor de producent de zwartepiet opnieuw krijgt toegespeeld. Intussen vierde de top van het bedrijf op de dag van de eerste verjaardag van FGA-Chrysler met hotdogs en hamburgers.

De impasse lijkt groter dan ooit, evenals het contrast.

3 gedachten over “Amerikaanse vakbond gaat Italiaanse fabrieken bezoeken

 • 23 september 2010 om 21:55
  Permalink

  De UAW zal van de ene verbazing in de andere vallen. Een ongekende luxe, de arbeidsvoorwaarden van de Italianen, en nog klagen ook. Ze zullen met een goed gevoel terugkeren naar de USA: “die produktie komt onze kant wel op: wij hoeven geen vroeg pensioen, we doen niet aan ziektegeld en hoeven maar 10 vakantiedagen per jaar. En o ja, het ontslagrecht is hier ook iets anders geregeld. Kom maar op met dat werk Marchionne!”

  Beantwoorden
 • 24 september 2010 om 09:34
  Permalink

  De spijker op z’n kop..
  Helaas heeft de FIOM-CGIL een traditie en een positie.
  Het is de vraag wie daar het mes in durft te zetten. Er Oost-Indisch doof voor zijn is het enige wat industrie en regering ertegen kan doen..Dit lijkt wel tot het uiterste gedreven te worden als altijd.

  Eens kijken hoe het gaat als er banen verloren gaan. Gaan er dan Italianen naar Polen en Amerika om daar bij Fiat te werken??

  Beantwoorden
 • 24 september 2010 om 18:10
  Permalink

  @AutoEdizione schreef: “Gaan er dan Italianen naar Polen en Amerika om daar bij Fiat te werken?? ” Designers en motor-ingenieurs hopelijk wel!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.