Magna wil Pininfarina kopen

Vorig jaar heb je bij ons alles kunnen volgen als het gaat om de spectaculaire stoelendans tussen Fiat, Opel/GM en Magna.

Vooral Fiat deed de wereld op het puntje van de stoel zitten omdat de Italiaanse groep nog maar net Chrysler had overgenomen. Magna leek in dit hele verhaal een kat in het nauw en trok aan het kortste eind. De onafhankelijke Oostenrijkse autobouwer heeft bijna geen opdrachtgevers meer na de slag om Detroit en Rüsselsheim en ziet zich nu gedwongen om zelf de aanval in te zetten. Rond de beide wereldoorlogen zou dit zeer gevoelig hebben gelegen maar de aanval van de firma uit Oberwaltersdorf richt zich nu op Noord Italië.

Op Pininfarina om precies te zijn. De onlangs uitgedunde 80 jarige Italiaanse firma uit Grugliasco (TO), heeft het evenals Bertone niet al te gemakkelijk in de sterk geglobaliseerde autoindustrie. Pininfarina verloor 358 miljoen euro van 2007 tot 2009. Een deel is overgenomen door DeTomaso en al vanaf augustus vorig jaar zoekt investeringsbank Leonardo naar een koper voor 50,7% van het overige aandeel. Pininfarina zelf zou 1,2% houden voor de eer.

Niets is nog zeker. Het Oostenrijkse-Canadese Magna heeft tot nu toe in ieder geval geen geluk gehad als het gaat om overname’s. Aston Martin en Opel bleken doodlopende wegen. Zal de derde poging nu scheepsrecht zijn?

Een gedachte over “Magna wil Pininfarina kopen

  • 18 november 2010 om 07:40
    Permalink

    Wat een afgang zeg… Toch erg om te kijken hoe de eens toonaangevende designhuizen in mekaar stuiken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.