Marchionne een van de meest invloedrijke mensen ter wereld

Marchionne Time 100

Sergio Marchionne is door het Amerikaanse blad Time opgenomen in de jaarlijkse top 100 van meest invloedrijke mensen ter wereld. In de uitgave die vanaf afgelopen 22 april in de betere kiosk ligt, kun je lezen waarom de Italiaanse CEO tussen andere beroemdheden staat zoals wetenschappers, filosofen, politici en artiesten. Partijen die minder positief zijn over de grote ‘M’ -zoals bijvoorbeeld een bepaalde Italiaanse vakbond- zouden beter moeten luisteren naar wat deze briljante zakenman en econoom te vertellen heeft, want Time ziet Marchionne als een van de mensen die op positieve wijze voor een grote verandering kunnen zorgen… Iets wat de Italiaanse economie en industrie al jaren goed kan gebruiken.

Marchionne staat hiermee op een behoorlijk hoog podium want Time is een bron met aanzien, dat hem in deze context plaatst tussen personen als Angela Merkel, Michelle Obama, Aung San Suu Kyi en Jean Claude Trichet, om maar een paar namen te noemen. De CEO wordt omschreven als de redder van Amerika’s derde autoindustrie; ‘Zonder Marchionne zou Chrysler niet meer hebben bestaan.’ De zoveelste lauwerkrans komt nota bene in een week dat Fiat bekend maakt al voor 46% de controle over Chrysler te hebben genomen. Marchionne wordt vooral geprezen om zijn eigenschappen als ‘people manager’; Zo zorgde hij binnen enkele jaren niet alleen voor een nieuwe hechte organisatie in Detroit, maar deed hij mensen ook weer geloven in de kracht van het product en wist hij zelfs de overheid -inclusief de president zelf- flink te overtuigen van zijn doelen.       

Intussen is in Italië dit voetstuk alles behalve realiteit voor de grote directeur, aangezien op 2 en 3 mei aanstaande een zoveelste referendum gehouden zal worden over de toekomst van de voormalige Bertone-fabriek te Grugliasco. Fiat wil in dat stadsdeel samen met de ruim 1000 werknemers een nieuwe Maserati-fabriek runnen, maar wordt daarbij ernstig gedwarsboomd door de FIOM. Deze accepteren namelijk niet dat de firma dat onder dezelfde arbeidsvoorwaarden wil doen als die van Mirafiori en Pomigliano d’Arco. Marchionne geeft daarom het woord weer aan de werknemers zelf en heeft een tweede plan al klaar liggen. De CEO liet onlangs weten dat hij niet zomaar op zal geven. Precies voor die eigenschap valt Marchionne in de VS nu in de prijzen.

2 gedachten over “Marchionne een van de meest invloedrijke mensen ter wereld

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.