Marchionne herhaalt ultimatum voor Maserati-productie in Grugliasco

Maserati

Marchionne heeft de afgelopen week getoond dat hij weinig geduld meer heeft met de protesterende vakbond. De lange adem die er nog was rond Mirafiori, is nu uitgesloten en dus komt de CEO met een korte herhaling van het reeds gestelde ultimatum; ‘Het akkoord van Mirafiori moet ook geaccepteerd worden voor de fabriek in Grugliasco, anders zal de productie verplaatst worden en zal de investering van 650 miljoen euro aan Turijn voorbijgaan.’ Hoewel de FIOM in Grugliasco opnieuw ten strijde wil trekken, dit keer in het ‘belang’ van het voormalige Bertone personeel (1095), zal het dus eerder bij zichzelf te rade moeten gaan over de eventuele gevolgen. Het lijkt er namelijk op dat Fiat minder zwaar tilt aan het desnoods loslaten van de pas overgenomen fabriek, dan dat het eventueel wat stekkers uit bakermat Mirafiori had moeten trekken.

De CEO sprak dan ook op strenge toon de niet te misverstane woorden; “Òf er is binnenkort een overeenkomst, òf het hele feest gaat domweg niet door. We hebben alternatieve plannen binnen Italië en daarbuiten. Het liefst kies ik natuurlijk voor dat eerste en ik heb er ook het volste  vertrouwen in dat dát wel gaat lukken. Het zou erg jammer zijn als men niet voor deze investering kiest, maar men is natuurlijk vrij om te kiezen. Wij zijn in ieder geval kraakhelder in onze eisen. We hebben een akkoord in Mirafiori en een in Pomigliano waar een meerderheid voor heeft gekozen. Het is onmogelijk om daar nog een aparte overeenkomst naast te gaan zetten alsof Fiat twee gezichten heeft. Laat de werknemers van deze fabriek die al 6 jaar stilligt, zich maar uitspreken in een referendum. Dan weten we meteen waar we aan toe zijn.”

Minister Sacconi van werkgelegenheid krijgt intussen de koude rillingen over zijn rug van deze ferme uitspraken van de CEO en houdt zijn adem in. De CGIL-FIOM keurt intussen deze hardheid af door het af te doen als chantage. Voorzitter Susanna Camusso stelt dat Fiat weer eens een te ondoorzichtig plan heeft neergelegd en dat het alleen helder durft te zijn over de investeringen die het doet in de VS.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.