Marchionne presenteert de Fiat Freemont in Gavi (AL)

Marchionne Gavi

Terwijl de Nederlandse Fiat-dealer het voorlopig nog moet doen met een herinnering aan de laatste editie van de Auto-Rai (“Gelukkig hebben we de foto’s nog”), is de op de Dodge Journey gebaseerde Fiat Freemont in Italië bezig met een ware opmars; Italianen lijken zelfs met trots te reageren op de Freemont die ‘zij’ nu mogen bouwen en hebben mogen verbeteren. Een chronische minderwaardigheidscomplex over de kwaliteit van het product uit eigen land, lijkt juist met de komst van de Freemont omgeslagen in een teneur dat ‘Fabbrica Italia’ de wereld wellicht zelfs iets te bieden heeft. Inmiddels zijn er al duizenden orders geplaatst voor de Freemont terwijl de auto nog aan de pers gepresenteerd moest worden. Dat gebeurde gister in de zuidelijke punt van Piemonte te Gavi, 100 km ten zuidwesten van Turijn in de provincie Alessandria. Sergio Marchionne was hoogstpersoonlijk aanwezig en stond de pers te woord. De aanwezigheid van de CEO bewijst misschien wel het feit, dat de Freemont momenteel een beetje het symbool is van Fiat’s opmars in de wereld en de wederopbouw van de Italiaanse autoindustrie.

Freemont Gavi

Marchionne werd uiteraard niet met rust gelaten, aangezien hij al een paar jaar de meest besproken autoproducerende CEO is in de wereld. Wederom gaf hij op een aantal vragen een helder en kort antwoord; Wat de zenuwslopende voortgang van Fabbrica Italia betreft, zei Marchionne dat het nu heel erg van belang is dat Fiat zoveel mogelijk haar eigen tempo kan bepalen. Daarmee doelt hij op het feit dat het lidmaatschap van Fiat in de Confindustria meer dan ooit ter discussie staat, omdat via deze werkgeversorganisatie de tentakels van de FIOM nog tot het plan van Fabbrica Italia kunnen reiken. Het proces dat de komende dagen in Turijn begint is daar het levende bewijs van; “Wat we niet langer willen, is dat we op wat voor een manier dan ook verbonden zijn aan een organisatie (FIOM), die ondanks de uitslag van een referendum, nog via legale procedures deze uitslag kunnen aanvechten. Daarom bekijken we nu wat onze opties zijn.”

Twee jaar geleden heb je op onze website veel kunnen lezen over Fiat’s belangstelling richting het inmiddels half van GM losgeweekte Duitse Opel. Marchionne verklaarde later dat Fiat destijds een redelijk gunstig aanbod had voor de firma uit Rüsselsheim, maar dat de Duitse politiek een optie vanuit Italië altijd als ‘ver beneden hun stand’ heeft ervaren. Nu opnieuw blijkt dat Opel op een redelijk dood spoor zit vanaf 2014-15 en GM opnieuw zinspeelt op verkoop, kreeg Marchionne gister de vraag of hij belangstelling had. Zijn antwoord was kort maar krachtig; “Zero!”

Een andere vraag die de CEO in donkere polo (zomer) of slobbertrui (winter) vaak krijgt voorgeschoteld, heeft te maken met de eventuele beursgang van Ferrari. Marchionne noemt Ferrari het sterkste beeldmerk ter wereld of het nu slecht of goed draait, of het nu verliest of wint; “Het ligt bij mij nu niet op tafel maar het blijft uiteraard een optie.”

Tot slot was er de vraag of Fiat als grootaandeelhouder (52%) van Chrysler al bezig is met de totale overname van de groep uit Detroit, door ook te onderhandelen over de helft die nu nog onder het VEBA fonds (Voluntary Employee Beneficiary Association) valt; “We zijn daarover nog niet aan het onderhandelen.”

 

7 gedachten over “Marchionne presenteert de Fiat Freemont in Gavi (AL)

 • 15 juni 2011 om 17:18
  Permalink

  En terecht trots, het oh zo kleine bescheiden Fiat dat zomaar een Amerikaanse gigant als Crysler overneemt en er weer een succesvol bedrijf van maakt.
  Italianen hebben nog altijd een merkwaardige bewondering voor alles wat Amerikaans is en dit wapenfeit zien ze als een geweldige prestatie die “hun” Fiat toch maar eventjes doet.
  Ik hoop echt voor ze dat ze niet door die zelfde Yanks zwaar belazerd gaan worden, zakendoen met de V.S. vergt een gezonde dosis
  achterdocht en voorzichtigheid.

  Beantwoorden
 • 15 juni 2011 om 23:46
  Permalink

  Als ik het bericht op autoblog.it goed begrijp zijn er al 6000 orders voor de Freemont geplaatst terwijl de auto nog niet in de winkel staat.

  Beantwoorden
 • 16 juni 2011 om 16:09
  Permalink

  Ik kom net terug uit Italie…
  Toch heerlijk om al die Ypsilons, Mito’s en Giullietta’s rond te zien rijden.

  Rij nu zelf tijdelijk BMW waar ik meer over te spreken ben dan ik zou willen helaas.

  Ik heb geen probleem met zakelijke contacten in Amerika,
  werkt prima…betere werkethiek als in Europa als je het mij vraagt!

  Beantwoorden
 • 16 juni 2011 om 18:31
  Permalink

  @Edward

  Italiaspeed zegt al 6300 in twee weken!

  @Bert

  BMW? Ik neem aan dat het een leasebak is, maar dan nog, dan neem je toch ontslag?

  Zo ben ik bij mijn werkgever alleen aan de slag gegaan indien ik een Italiaan mocht uitzoeken. Geen Italiaan, dan maar werkloos zonder uitkering…

  Een man moet principe’s hebben.

  Beantwoorden
 • 16 juni 2011 om 21:15
  Permalink

  @ Il piu migliore: LOL

  Waar een wil is ben ik weg, zegt een oud italiaans spreekwoord.
  Ben eigen baas gelukkig, dus die italiaan komt er wel weer zodra ze iets spannends hebben.

  Beantwoorden
 • 18 juni 2011 om 13:31
  Permalink

  Ben hem vandaag gaan bezichtigen (België) bij mijn locale dealer! Het is een prachtstuk! Heel hoogwaardige afwerking!

  En een mooie prijs, standaard is hij al heel goed uitgerust en met enkele opties zoals leder, aluminium velgen enz.. Komt hij maar op 28.000€ !!! Bovendien is hij veel langer en robuster dan de gemiddelde suv in zijn prijsklasse

  De hyundai ix35 en nissan qashqai, kia sportage worden verpulverd alleen al bij het aanzien van de Freemont! Chrysler is de redding voor FIAT
  😀

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.