Nido EV: Pininfarina’s nieuwste elektrische

Ter gelegenheid van het 80 jarige bestaan werd vanmorgen in Cambiano (TO) de Nido EV onthuld door Pininfarina.

We bekijken deze opvolger van de Nido uit 2004 even van dichtbij, want we zijn er al geruime tijd van overtuigd dat we hier feitelijk een blik in de toekomst van FGA krijgen dankzij de Torinese carrosserieontwerper. De kleinste stadsauto van de groep (Topolino?) zal namelijk mogelijk dit prestigieuze PF label op de zijkant krijgen vermoeden wij. Omdat VW met de Up niet verder kwam dan een goedkope kopie van deze Nido, heeft de Duitse autobouwer mogelijk die andere belangrijke Italiaanse ontwerper in de arm genomen.

Maar laten we ons vooral richten op deze veel knappere Italiaanse oplossing. Het is meer dan een stijloefening, want de Nido EV is een waar laboratorium op wielen. De auto beschikt over een geschikt platform voor elektrische en hybride techniek in de vorm van een tweezitter, 2+2, pick-up en busje. Kortom een ideaal uiterst bruikbaar basisconcept voor de momenteel in volle ontwikkeling zijnde techniek van bijvoorbeeld Fiat Powertrain Technologies. Deze EV concept als tweezitter is iets groter dan een Smart en heeft een aluminium Spaceframe chassis. De elektromotor bevindt zich boven de achterwielen. Er komen in de toekomst nog twee Nido concepts bij die beide plaats zullen bieden aan 4 personen. Eentje als hybride met LPG motor voor en elektrisch achter, en een geheel elektrische met motor achter.

Deze Nido EV die we vandaag leren kennen heeft Zebra Z5 Ni-NaCL batterijen, en kan 140 km afleggen met een begrensde maximum snelheid van 120 km per uur (0-60 km/h in 6,7 seconden). De Zebra Z5 batterijen zijn geheel recyclebaar voor staalproductie. Ook de banden en airco zijn groen doordat ze elk volgens een bepaalde techniek meer verbruik tegengaan.

De Nido is een grootschalig voortschrijdend project van Pininfarina. Reeds in de jaren ’70 was het bedrijf uit Turijn actief met het ontwikkelen van nieuwe lichtere voertuigen met innoverende techniek. Pininfarina is dankzij veel ervaring dus een serieuze speler als ontwikkelaar van compacte elektrische voertuigen.

[nggallery id=334]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.