Nieuwe MPV van Fiat zal niet ‘Ellezero’ heten

Fiat Multipla

Liefhebbers van Fiat kunnen uitkijken naar de opvolgers van de Multipla en de Idea, want volgens de informatie die is toegespeeld aan de Italiaanse krant Corriere della Sera, zullen de nieuwe ruimteconcepten net zoveel charisma hebben als de huidige 500. Het bericht is feitelijke een reactie (van Fiat?) op de wereldwijde headlines van vorige week maandag, waarin stond dat de nieuwe vijf- en zevenzits MPV’s waarschijnlijk ‘Ellezero’ zouden gaan heten. De acroniem voor L-nul (L0), is momenteel namelijk ook geregistreerd als domeinnaam voor een nieuwe website van Fiat, waardoor iedereen -inclusief wijzelf- er gretig een conclusie uit heeft getrokken.

Hoe het model wél gaat heten is dus nog niet bekend, maar aangezien Fiat er een succes van wil maken door de receptuur van de 500 te gebruiken, kun je aannemen dat er opnieuw in de geschiedenisboeken zal worden gedoken. De op de Fiat 600 gebaseerde Multipla (zie illustratie) uit 1956 vormt daarbij natuurlijk de belangrijkste inspiratiebron. Het is overigens mooi om te zien hoe de autobouwer uit Turijn druk bezig is om terug te keren naar waar het vlak na de oorlog zo goed in was. In de jaren ’90 moet de firma van Lingotto hetzelfde gedacht hebben, alleen liet men het toen bij de naamgeving en het bedenken van een zeer ongewoon nieuw design.

Multipla

Zo ongewoon zal de nieuwe generatie waarschijnlijk niet worden, maar Fiat zal juist mikken op de charme van het Italiaanse DNA uit de jaren ’50 en ’60. Een charme die bijna niemand kan weerstaan. Dat hebben we zelfs bij de meer hoekige 1100R kunnen constateren, die wij op onze standplaats in Zandvoort hadden staan afgelopen weekend. Genoeg mogelijkheden voor het huidige Fiat dus, dat nu ook volop de juiste techniek in huis heeft om dit soort auto’s goed in de markt te zetten. De nieuwe in Servië gebouwde ‘people carrier’, zal ook in Amerika een belangrijke rol gaan spelen. We hopen trouwens dat Fiat het hier niet bij zal laten en dat het ook nog met een 500 Giardiniera op de proppen zal komen (afbeelding onder). Ook dat zal immers een schot in de roos zijn immers. Vooralsnog is daar echter nog niets over bekend.

500 Giardiniera

 

 

8 gedachten over “Nieuwe MPV van Fiat zal niet ‘Ellezero’ heten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.