Scajola kreeg een brief van Marchionne over Termini Imerese

Vorige week kreeg Scajola een brief van Marchionne waarin de CEO duidelijk maakt hoe hij nou tot in detail over de zaak Termini Imerese denkt. Volgens de CEO zitten overheid en fabrikant op één lijn.

Deze week wordt de kwestie zelfs in het senaat uitvoerig besproken in een debat en op 5 maart is er weer een bespreking met alle partijen. Marchionne geeft daarom de minister nu alles op een rijtje. Marchionne opent de brief met de verklaring dat hij het een goede zaak vindt dat de positie van de werknemers zo serieus genomen wordt, en dat hij alle inspanningen daaromheen juist heel erg waardeert. Ondertussen gaan de protesten van de 1350 werknemers van de fabriek, en zij die afhankelijk zijn van die industrie, gewoon door. Een team van de ‘Delivery Mail’ heeft een week lang op het dak van de fabriek gebivakkeerd bij wijze van verzet. De protesten zijn er nu in vele vormen geweest. Van een algehele solidaire staking door alle FGA fabrieken tot aan de preek van de paus over verantwoordelijkheidsgevoel.

Marchionne; “Ik wil bij deze extra benadrukken dat we hetzelfde doel nastreven en dat we daardoor een gemeenschappelijke eenheid vormen. Samen willen we een alternatief voor de fabriek die degelijk en geloofwaardig overkomt, en die daardoor een garantie biedt op een goede toekomst voor onze werknemers. Wat dat aangaat nemen we als Fiat ook de volle verantwoordelijkheid. We hebben daarom de beslissing ook met een aanloop van 30 maanden genomen, om zo aan een nieuwe bestemming te kunnen werken. Op dat gebied erkennen we ook dat de werkgroep die de minister hierover heeft aangesteld van fundamenteel belang is en dat we onze medewerking volledig verlenen bij de bespreking van de plannen die op tafel komen. We zijn ons bewust van de inhoud van de eis die de bonden stellen, om de voorkeur te geven aan elke vorm van autoproductie ook na 2011. Ik bevestig bij deze dat ook wat die eis betreft, we onze medewerking voor de volle 100% zullen verlenen.   

Minister Scajola laat in reactie op deze woorden van sereniteit en samenwerking van de kant van Marchionne weten, dat hij heel veel waarde hecht aan het feit dat FGA de beslissingen van de ministriële werkgroep over de koers die moet worden ingeslagen, volledig ondersteunt. Dat staat ook gelijk aan erkenning voor de adviesgroep Invitalia dat in nauwe samenwerking met de lokale overheden en andere partijen werkt aan een nieuwe bestemming, waarbij alle belangrijke eisen in acht worden genomen. Hierdoor kan er gewerkt worden aan een degelijke oplossing in de een periode die rest. De minister liet weten er momenteel alle vertrouwen in te hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.