Toch een groene toekomst voor Termini Imerese?

Wel als het aan bepaalde ondernemers ligt, die graag willen investeren in de Siciliaanse industrie.

Maar daar is ook een groot bedrijf voor nodig van buiten Italië. Uit India of China. Dat zegt Simone Cimino, president van het Milanese ‘private equity fonds’ Cape Natixis. Hij is zelf van Siciliaanse origine. Vanaf 2006 is hij voor 51% eigenaar van ‘Cape Regione Siciliana’, t.b.v. investeringen in deze regio. Daar valt de locale autoindustrie natuurlijk ook onder. Cimino wil een toekomst voor Termini Imerese dankzij de productie van groene onconventionele auto’s. Volgens Cimino is dit nu heel goed mogelijk aangezien diverse Aziatische bedrijven de afgelopen tijd hebben aangeklopt en de regering samen met FGA aan een plan werkt voor de fabriek. Na een langere periode van stilte is in de fabriek na de kerstvakantie nu (voorlopig) de productie van de Ypsilon weer opgepakt, die tevens in 2011 zal eindigen. De investeerder zegt wel dat de staat en de industrie zich vol overtuiging voor dit plan moeten inzetten.

Na het bericht van vanmorgen uit New Delhi zeggen we natuurlijk dat in dit licht 1+1 zeer zeker 2 is. Tel daar de hoopvolle blik van minister Scajola en de zelfverzekerdheid van Marchionne bij op, en het een en ander wordt al gauw duidelijk. In de loop van volgende week of de week erna, komt er bovendien een plan op tafel. Hoewel RatanTata geen ambities heeft voor een plek in deze havenstad, is het nog altijd mogelijk dat Tata op een andere manier betrokken is bij de toekomst van deze fabriek. En wellicht gokt Marchionne op een specialistische taak voor deze faciliteit waar FGA gewoon geld aan kan verdienen en de werknemers tevreden mee kunnen zijn.

Dat laatste is nog duidelijk heel ver weg. Uiteraard is men sceptisch over het voorstel van Cimino en zal het personeel zich de komende dagen gewoon opmaken voor een finale protest tegen het plan van FGA, om geen auto’s meer te produceren vanaf 2011. Volgens Giovanna Marano van de Siciliaanse afdeling van de Fiom-Cigl, is een dergelijk ambitieus voorstel niet realistisch en op zijn plaats zolang de situatie nu is zoals ie is. De bonden zijn vandaag nog met de ondernemingsraad in overleg over de volgende acties. Er komt in ieder geval een een grote algemene staking. Wanneer is nog niet precies bekend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.