Verbouwing Mirafiori fabriek gaat van start

Vanaf 14 februari zullen alle werknemers van de assemblagelijnen te Mirafiori ( op die van de MiTo na) een jaar lang hun hobby kunnen gaan uitoefenen thuis, nu er een grote make-over zal gaan plaatsvinden in de fabriek te Turijn. Gister werd bekend dat op financieel vlak al het een in ander in gang is gezet in verband met de nieuwe aanpak voor de fabriek, waar behalve Alfa Romeo’s ook Jeep’s zullen worden gebouwd. Fiat heeft deze noodzakelijke maatregel van bijzonder verlof vandaag doorgenomen met de bonden op verzoek van de FIOM. De komende tijd zal trouwens ook de overheid van de regio Piemonte nauwkeurig meekijken hoe Fiat deze transformatie laat plaatsvinden.

Natuurlijk is ook hierbij elke bond tevreden met de aanpak van Fiat op de FIOM na. Terwijl de UGL en FISMIC te spreken zijn over de wijze waarop het bedrijf de lasten verlicht tijdens deze overgangsfase, is de FIOM gekant tegen het feit dat dit noodfonds (‘Cassa Integrazione’) -dat volgens hen alleen voor crisissituaties bedoeld is- voor zoiets als een verbouwing wordt gebruikt. Ook vinden ze dat Fiat te onduidelijk is over hoe deze periode geheel overbrugt zal worden en hoopt de FIOM op een strenger oordeel van de regio zelf, waardoor de fabrikant gedwongen zal zijn om meer openheid te geven.

Minister Sacconi van werkgelegenheid eist alleen dat Fiat het plan op schema houdt en dat wat het verlof betreft, rekening zal worden gehouden met de individuele omstandigheden van de werknemers. De minister zegt dat de werknemers een moeilijke tijd doormaken door deze grote (fel bevochten) verandering en dat er daarom nog meer verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever. De minister benadrukte ook dat dit een bijzonder moment is in de geschiedenis van Mirafiori en dat de ontwikkelingen ook in de hele regio voor een positieve impuls kunnen zorgen gedurende de komende jaren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.