Verkoopcijfers augustus 2011

verkoopcijfers

De grote Europese markten noteren nog altijd redelijk zwakke verkoopcijfers, wat duidt op een chronisch slechte conditie van de autobranche op ons continent. Toch zie je in Italië en Frankrijk (+3,2%) een kleine kentering wat betreft de maand augustus, maar de prognose is helaas niet zó, dat dit het begin is van een nieuwe opmars. Italië noteert een kleine +1,5%. Geld verdienen met het bouwen van auto’s, is op andere continenten een veel lucratievere business en Fiat-Chrysler noteert in de VS en Canada dan ook een structurele toename van respectievelijk +31% en +17%. Ook in Brazilië gaan de zaken zoals gebruikelijk goed en kan Fiat zelfs nauwelijks voldoen aan de vraag.

In Italië werd de afgelopen zomermaand in totaal 70.307 auto’s verkocht. Vorig jaar augustus waren dat dus weliswaar wat minder, maar wat dit jaar juist weer lager is, zijn het aantal orders dat met nog eens 3% is afgenomen in augustus. In de eerste 8 maanden van 2010 werden er 12% meer auto’s verkocht op het schiereiland dan dit jaar het geval is. De verwachtingen voor volgend haar zijn bovendien van hetzelfde laken een pak. Daar komt bij dat men vandaag de dag in Italië vreest dat het parlement in plaats van staatssteun in 2009, het komende jaar juist meer belasting wil gaan heffen op het autorijden, wat de markt nog dieper zou doen wegzakken. Inmiddels is zo’n wet voor de rijkere automobilist al van toepassing. Een ander aspect dat voor lagere verkopen zorgt, is het feit dat ook in Italië de prijs van benzine (+16%) en diesel (+20,3%) flink is gestegen.

Fiat Group noteert op de thuismarkt een kleine -3,22% over augustus met een totale verkoop van 20.519 auto’s. Rond de 30% van alle Italiaanse automobilisten rijdt nog altijd in een Italiaanse auto. Vanaf januari verkocht FGA 358.396 auto’s ten opzichte van de 427.100 over de eerste 8 maanden van 2010 (-16,09%).

Fiat verkocht als merk de afgelopen maand -8,19% minder auto’s dan in augustus vorig jaar, zo’n 14.648 stuks (marktaandeel rond de 20%). De Punto is nog altijd de best verkocht auto van Italië met 5242 eenheden. De Panda volgt met 4532 stuks. Zeer opmerkelijk is het wegglijden van de 500 naar de 7de plaats op de nationale lijst, wat vermoedelijk ook voor een deel met de nieuw Ypsilon te maken heeft. De Fiat Freemont is de grote kaskraker in het Crossover segment met 968 stuks in augustus (vrijwel 100% diesel) en 4033 vanaf start van de verkoop afgelopen juni. De Bravo doet met een paar honderd in geen concurrerende lijst meer mee. Verder zijn staan de Sedici, Qubo en Doblò altijd garant voor voldoende klandizie.

Lancia is de grote winnaar binnen de groep met een toename van +22,8% in de achtste maand. Het verkocht in Italië 3812 auto’s (marktaandeel rond de 5%). De Ypsilon zorgt voor heel serieuze cijfers met 3057 stuks en staat daarmee op een gedeelde derde plaats met de Ford Fiesta, als het gaat om best verkochte auto’s van het land. Grote verliezer binnen Lancia is de Musa, die nu met 266 stuks (vorig jaar augustus nog 738)  serieus terrein verliest op de concurrentie. De Delta is eigenlijk vrij constant met maandelijkse verkopen rond de 500 stuks.

Alfa Romeo is even gestopt met sprinten en noteert een kleine nationale afname van -2,68%. Het verkocht deze maand 2031 auto’s wat er maar een paar minder zijn dan in 2010 (marktaandeel rond de 3,5%). De Giulietta ging 1209 keer over de toonbank en staat op de 10de plaats op de nationale ranglijst. Van de concurrerende Golf werden er 1798 verkocht dus de machtsverhouding blijft vrij constant. De Giulietta is nog altijd een van de populairste auto’s wat betreft Diesel-motoren. De MiTo scoort nog altijd vrij constant en werd 675 keer verkocht, wat ongeveer evenveel is als vorig jaar. Van de prachtige D-segment 159 uit Pomigliano werden er dus nog geen 150 verkocht.

Ferrari (16) en Maserati (12) noteren nu ook maandelijks een afname waarbij dit keer Maserati de verkoop ziet halveren. De crisis is dus ook doorgedrongen tot de exclusieve merken. Op jaarbasis verliezen de merken uit Modena beide -15% ten opzichte van 2010. Lamborghini verkocht in augustus maar 2 auto’s in Italië.

Andere autobouwers treffen in Italië ook geen vetpot aan. De enige merken die echt van succes kunnen spreken zijn de Koreaanse. De Japanse automerken zijn de grote verliezers en de Duitse en Franse scoren vrij constant en vinden we in het midden van het auto verkopende spectrum.

6 gedachten over “Verkoopcijfers augustus 2011

 • 2 september 2011 om 18:01
  Permalink

  Alfa Romeo moet dringend met iets nieuws komen of ik zie het somber aflopen voor het merk. Nu is de 4C en de Giulia al naar achter geschoven, dus dat beloofd niet veel goeds en die SUV is een nieuw segment voor Alfa, dus dat wordt afwachten of dat aanslaat of niet.

  De alfa’s (spiders) waar we mee rondrijden worden er niet jonger op en als er geen opvolger komt zie ik mij genoodzaakt om mijn heil ergens anders te zoeken. Ik kan niet BLIJVEN wachten…

  Wat een pummels bij Fiat…

  Beantwoorden
 • 3 september 2011 om 10:37
  Permalink

  Verkopen van Alfa in Italie zijn inderdaad zeer zorgelijk…
  Nederlandse cijfers zijn te vinden op http://www.raivereniging.nl
  In augustus 2011 in Nederland zijn er 157 Lancia’s afgeleverd; een verkoopstijging van meer dan 500%!!!

  Beantwoorden
 • 4 september 2011 om 10:05
  Permalink

  behoorlijk wanhopig, het beleid bij Alfa Romeo… Een heel jaar teren op eigenlijk maar 1 model dat nieuw is en ondertussen hoge verwachtingen blijven koesteren tav de output

  kip en ei is dit niet: niet eerst hopen op een absurd hoge productie en dan pas het aantal modellen uitbreiden. Kijk hoe succesvol (helaas) Audi is, met echt tientallen submodellen. Ook in Europa is dit merk extreem succesvol. Dus alleen het afschuiven op de Europese markt is een non-argument.
  Dit beleid is zoooo frustrerend (aan het worden). Laat Alfa toch niet zo bungelen. Trek de stekker er uit, verkoop het merk en richt je op Fiat en Maserati, plus Chrysler, of maak er serieus werk van.
  👿

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.