De 35 auto’s van de president van de republiek

Momenteel is er een hoop gedoe rond de zogenaamde ‘blauwe auto’ van regeringsfunctionarissen.

Heel Italië is het na lange tijd zat dat deze mensen zich eigenlijk boven de wet op hoge snelheid door het verkeer kunnen verplaatsen. En heel Italië is het zat dat daar maar geen verandering in lijkt te komen. Maar er is één groepje regeringsauto’s waar niemand moeite mee heeft, maar dat juist een gevoel van lichte trots oproept; Die van de ‘presidente della repubblica’! Gek genoeg is juist vanwege de vele trammelant rond regeringsvoertuigen, in het kader van openheid en registratie van feiten door het ministerie, ook vanuit presidentiële kring een uitgebreide perscommunicatie de deur uitgegaan over het paleiselijke wagenpark. De president wil kennelijk het goede voorbeeld geven.

In de stallen van het Quirinaal paleis te Rome staan maar liefst 35 (kogelvrije) voertuigen, waar president Giorgio Napolitano zich af en toe in verplaatst tijdens officiële gelegenheden. En allemaal dragen ze een nobel Italiaans embleem in de vorm van een Lancia of Maserati logo.

Twaalf stuks zijn historische modellen en eigendom van het hof. Deze worden gebruikt voor speciale gelegenheden. Twee belangrijke auto’s zijn de legendarische uiterst elegante Lancia Flaminia 2.5 V6
335 Cabriolet Landaulet exemplaren uit 1961, waarvan de koningin van Engeland ooit zei er direct een te willen hebben nadat ze er mee door Rome had gereden. Tegenwoordig worden deze enkel nog gebruikt op de nationale feestdag van 2 juni en de beëdiging van de president. Er bestaan in totaal 4 stuks van deze bijzondere 7 zits Lancia, die 5,5 meter lang is en richting de 2300 kilo weegt. Twee andere zijn geschonken aan het nationale Automobielmuseum in Turijn en het historisch museum voor militaire voertuigen in Rome. De bijnamen van de Flaminia’s aan het presidentiële hof zijn “Belfiore” en “Belsito”, want net als in de tijd dat het wagenpark voornamelijk uit paarden bestond, hebben alle voertuigen een naam en een vaste plaats in de stal. De andere twee Flaminia’s heten “Belvedere” en “Belmonte”. Alle vier werden ze in 1960 besteld en ontving Pininfarina de opdracht in de tijd dat Giovanni Gronchi de president van de republiek was.

Wanneer de president officieel bezoek krijgt van andere staatshoofden, wordt een Lancia Thesis Limousine gebruikt. Deze heeft een 3.2 V6 (‘Busso’) krachtbron met 230 pk en werd in 2003 aan president Carlo Azeglio Ciampi geschonken door Umberto Agnelli. Daarbij horen 3 gepantserde Maserati Quattroporte’s, waarvan eentje vaak gebruikt wordt door de minister van Buitenlandse zaken. Deze werden in 2004 aan voormalig president Ciampi geschonken door Luca Cordero di Montezemolo. Verder zijn er twee gepantserde Lancia Thesis modellen en een ongepantserde Thesis. En dan zijn er nog 14 andere exemplaren voor functionarissen die direct om de president heen staan, waarvan 13 in de lease zijn en eentje eigendom is.

Verder zijn er uiteraard de dienstauto’s voor personeel bestaande uit 10 leaseauto’s en 2 busjes. Het hof heeft in totaal 41 chauffeurs in dienst, 23 leaseauto’s en 12 in bezit. Het onderhoud, verbruik en de afgesloten leasecontracten brachten in 2009 een kostenplaatje van 323.762 euro met zich mee.

O ja… er is ook nog een zeldzame uiterst charmante presidentiële Ape Calessino. Deze ziet bijna nooit iemand en staat op het terrein van het presidentiële buitenverblijf bij Napels (Villa Rosebery). Hiermee wordt nooit buiten het terrein van de villa gereden. De koninklijke Ape is een geschenk van Roberto Colannino, CEO van Piaggio en is vervaardigd met de beste materialen en veel oog voor detail. President Napolitano was er vast blij mee.

[nggallery id=401]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.