Di Montezemolo mogelijk toch politiek in voor ‘nieuw Italië’

Luca Cordero di Montezemolo

Het stugge verloop rond ‘Fabbrica Italia’ moet Di Montezemolo geïrriteerd en tegelijkertijd ook geïnspireerd hebben; Hoewel hij telkens de eerste is om het te ontkennen, lijkt het er steeds meer op dat de Italiaanse topman inderdaad de industrie zal gaan inruilen voor de politiek, met als motivatie dat Italië zich nog altijd niet snel genoeg kan ontwikkelen. De Bolognees van Ferrari en voormalig president van Fiat, zou de ontwerper zijn van een nieuwe Italiaanse politieke stroming, dat een front moet vormen tegenover de oude politiek met een welvarend Italië als uiteindelijk doel. Ooit kwam Berlusconi midden jaren negentig met dezelfde boodschap, maar we weten vandaag allemaal waar dat schip momenteel aan het stranden is.

Voormalig burgemeester van Venetië en Pd politicus Massimo Cacciari zegt het in een radio-interview zeker te weten; “Montezemolo is al met de voorbereidingen voor een eigen lijst bezig en zal met de campagne beginnen zodra bekend zal worden wanneer Italië opnieuw naar de stembus mag.” Cacciari is zelf actief in een beweging met eenzelfde boodschap onder de titel ‘Verso Nord’ (richting het noorden). Volgens hem is Di Montezemolo, die volgens eerdere berichtgeving juist nog tot 2013 bij Ferrari zal blijven, al in alle regio’s bezig met het aanwijzen van lijsttrekkers. In Italië rekent alleen Berlusconi nog op verkiezingen die pas in 2013 zullen plaatsvinden, maar iedereen houdt intussen flink rekening met een eerdere datum.

Volgens Cacciari is iedereen in Italië het samenraapsel van oude linkse en rechtse politiek allang zat, maar is er momenteel nog geen gezond alternatief. Di Montezemolo zou het gat in het midden kunnen opvullen dat de afgelopen jaren alsmaar groter is geworden. De man van Maranello zou zelfs direct een serieuze kandidaat zijn voor het presidentsschap. De nieuwe beweging die momenteel al binnen de gelederen van Berlusconi zelf gaande is (Fini, Casini en Rutelli) kan zelf nog geen meerderheid halen. Volgens Cacciari is Di Montezemolo daar het ideale antwoord op. Hij zou dus vooral stemmen kunnen weghalen bij Pdl, Pd en Lega Nord.

Di Montezemolo geeft overigens ook zelf aanleiding om aan te nemen dat een carrière-switch alsnog aanstaande is; Hij richtte twee jaar geleden al de beweging ‘Italia Futura’ (Toekomstig Italië) op. De insteek die hij samen met anderen toen had, herhaalde hij een paar dagen geleden nog tijdens een conferentie van de nationale politievakbond in Napels, waar hij aantrad als spreker; “Één van Italië’s grootste problemen, is dat de middenklasse bijna niet meer hoorbaar is in de politiek. We zijn daarom inmiddels het publieke debat aangegaan over zaken als veiligheid, jeugd, welzijn, gezondheidszorg en onderwijs. We wilden daarbij de politici op hun verantwoordelijkheden wijzen maar kregen steeds hetzelfde te horen; ‘Als je over politiek wilt praten, moet je de politiek in.’ Nu alles alleen maar erger lijkt te worden moeten we misschien maar eens ingaan op die uitnodiging.”

Volgens Di Montezemolo maakt de ooit zo revolutionaire liberaal Berlusconi zich schuldig aan het vergroten van de achterstand van Italië in de wereld. Protectionisme viert hoogtij en ondernemers en burgers betalen alleen maar meer belasting. Het democratische midden (Pd) verdoet ondertussen haar tijd met het uitvechten van interne geschillen, waar de burger totaal geen zicht op heeft. De Lega zou de Italiaanse bureaucratie aanpakken, maar is intussen alleen maar met ordinaire machtspolitiek bezig door op elke provinciale zetel te gaan zitten. Volgens Di Montezemolo blijkt de beweging van Di Pietro een wassen en neus en is de zogenaamde nieuwe politiek die Di Pietro aankondigde al lang failliet.

Intussen hebben voor- en tegenstanders van Di Montezemolo zich reeds uitgesproken over de uitspraken van de president van Ferrari. In Maranello begint men inmiddels te speculeren over zijn opvolging. Daarbij valt vaak de naam van Lapo Elkann (foto onder). Fiat zou als bijna 100% eigenaar van Ferrari de Agnelli-invloed kunnen vergroten door deze befaamde ‘adviseur’ als leider aan te stellen over het succesvolle Ferrari.

Lapo

9 gedachten over “Di Montezemolo mogelijk toch politiek in voor ‘nieuw Italië’

 • 4 april 2011 om 18:46
  Permalink

  Een Ferrari topman die zelfs president wil worden in een land waar nog zo gigantisch veel echt arme mensen wonen.
  Iets zegt me dat hij het niet gaat opnemen voor de kansarme mensen vooral in het zuiden van Italië maar meer voor zijn oude klanten de super machtigen en rijken.
  Maar goed wie weet heeft hij iets totaal anders in petto, echt gekker dan die hitsige clown die nu aan de macht is kan hij het toch niet maken.
  Ik neem aan dat die Lapo straks bij zij nieuwe baantje een andere company-car zal krijgen dan ben ik best bereid om zijn oude Maserati wel voor een vriendenprijsje over te nemen.

  Beantwoorden
 • 4 april 2011 om 21:22
  Permalink

  Het land heeft een bestuurder nodig, geen paljas. Als er 1 man een goede bestuurder is dan is het Luca wel. Kijk eens naar wat voor bedrijf hij ferrari gestuwd heeft. Forza Luca!

  Beantwoorden
 • 5 april 2011 om 15:27
  Permalink

  Een van de redenen dat Berlusconi nog op het pluche zit is wegens het ontberen van een goede en charismatische tegenkandidaat en een oppositie die intern de boel nog niets eens op een lijn weet te krijgen. Di Montezemolo kan maar zo dé man zijn die Berlusconi van zijn troon kan stoten. Verder weet ik te weingig “facts en figures” om er een gefundeerde redenereing op na te houden. Wellicht dat de hier aanwezige echte Italië-deskundigen meer over weten?

  Beantwoorden
 • 5 april 2011 om 18:57
  Permalink

  Saya schrijft:
  in een land waar nog zo gigantisch veel echt arme mensen wonen.

  Waar haal je deze onzin vandaan?

  Beantwoorden
 • 5 april 2011 om 19:30
  Permalink

  Inderdaad Saya…beetje beter je huiswerk doen, Italië is de 5e economie van de wereld.
  We maken niet alleen maar pizza en pasta hoor 🙂

  Beantwoorden
 • 5 april 2011 om 20:25
  Permalink

  In Italie zijn 14% van de mensen arm en 5% daarvan leeft in absolute armoede. Dat komt neer op 8 miljoen mensen.In het zuiden leeft 5X meer arme mensen als in het noorden.
  Je mag dan wel de 5e economie zijn in de wereld,dat wil niet zeggen dat er geen arme mensen wonen.Over huiswerk gesproken!!

  Beantwoorden
 • 5 april 2011 om 20:34
  Permalink

  5% van 58 miljoen mensen is 2,9 miljoen personen.als G8 land verdien je dan een veeg uit de pan.BASTA.

  Beantwoorden
 • 6 april 2011 om 09:31
  Permalink

  Die zogenaamde armoe in het zuiden is gebaseerd op de inkomsten volgens de belastingdienst. Aangezien in Italië 38,6% van de totale bevolking de belasting ontduikt en in het zuiden ruim 60%, valt dat dus wel mee. Het BBP is dus in Italië in werkelijkheid bijna 40% hoger dan het officiële cijfer. Dat verklaart ook het feit, dat de italianen meer uitgeven dan ze op grond van hun inkomsten zouden kunnen doen.

  Beantwoorden
 • 7 april 2011 om 21:18
  Permalink

  🙂 nu ja zogenaamde armoe, heb helaas zelf een jaar in het zuiden moeten wonen. maar dat is al weer 14+ jaar geleden dus best kans dat het nu allemaal iets beter kan zijn.(betwijfel het)
  Belasting ontduiken is toch overal volkssport nummer 1 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.