Home » FCA

FIAT in mei op -11% in Europa

18 juni 2013 12:38 6 reacties

fiat export europa

De vraag naar Italiaanse auto’s op het Europese continent is de afgelopen maand mei opnieuw gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Er werden in West-Europa 11% auto’s minder verkocht door FGA, namelijk 73.758 stuks. Het marktaandeel van de Fiat-groep komt op 6,8%. Vorig jaar was dit nog 7,2% en vorige maand 6,3%. De markt als geheel liep met 5,9% terug en kwam op 1,8 miljoen verkochte eenheden. Voor dergelijke aantallen moeten we terug naar het jaar 1993. Vanaf januari gezien loopt de markt met 6,8% terug in vergelijking met dezelfde periode in 2012. Volgens Fiat is niet alleen de dalende vraag op met name de thuismarkt het gevolg van de terugval in mei, maar ook het aantal uitgestelde leveringen in verband met een gebrekkige toevoer van bepaalde componenten.

Het merk Fiat blijft echter groeien in het Verenigd Koninkrijk (+4,3%) en pluste ook behoorlijk in Spanje (+4,2%). Vooral de Panda (meer dan 15.000 stuks) en de 500 (bijna 15.000 stuks) blijven voor de belangrijkste inkomsten zorgen. Ook de 500L (meer dan 7000 stuks) en de Lancia Ypsilon doen het goed. Deze laatste is inmiddels de 100.000 eenheden gepasseerd sinds de laatste editie in 2011 werd geïntroduceerd. De Italiaanse groep mag dus wel 0,5% groei noteren wat betreft het behaalde marktaandeel ten opzichte van de maand april. Sinds januari verkocht Fiat Group Automobiles 340.000 auto’s en komt het marktaandeel over de eerste vijf maanden op 6,5%. In totaal werden er in mei 57.000 Fiat’s verkocht. De veel kleinere merken Alfa Romeo en Lancia krompen met respectievelijk 25% en 21%.

To view this page in English please visit our international version.

RSS  

6 reacties »

 • mebetoys schrijft:

  Matig geschreven stukje dit. Laatste zin valt totaal uit zijn context. En 100.000 keer Ypsilon, hoe moet ik dat zien? Totale produktie van alleen het laatste model? En met al die percentages is het ook niet lekker leesbaar. Misschien presenteren op een excel achtige manier? Dan weet ik ook hoeveel Alfa’s en Lancia’s er in mei 2012 en 2013 zijn verkocht. En hoeveel er in totaal van deze merken in 2013 zijn verkocht. Zal wel geen leuke info zijn (de verkopen zakken flink), maar het kan niet altijd positief zijn.

 • Lancia4Ever schrijft:

  @mebetoys De toevoeging van alfa en lancia mistte idd nog waardoor de laatste zin er wat bij bungelde (Edit). De 100.000 van de Ypsilon spreekt voor zich uiteraard. Maar voor sheets wil ik je graag verwijzen naar andere bronnen op het www Daar kunnen we helaas niet aan beginnen 😉

 • mebetoys schrijft:

  Ok!
  Overigens ben ik voor de rest altijd erg te positief over de kwaliteit van het altijd zeer actuele nieuws over de Italiaanse merken op deze mooie website!

 • Lancia4Ever schrijft:

  Dank mebetoys! Deze site maken kan alleen dankzij de meestal nogal trouwe lezers. Sommigen volgen ons al vanaf het begin 😉

 • dmantione schrijft:

  Ik vind -11% eigenlijk niet zo’n beroerd cijfer. Je vergelijkt namelijk altijd met een jaar eerder, en daar zit dus noodzakelijk de krimp v/d/ markt in de 2e helft van vorig jaar bij. We hebben veel slechtere cijfers gezien. Maand op maand vergelijking is echter ook niet juist vanwege seizoensinvloeden. Maar met -11% op jaarbasis zou de markt wel eens uitgebodemd kunnen zijn.

  De cijfers van Alfa en Lancia daarentegen zijn wel dramatisch.

 • squadra schrijft:

  Tja ik zat vroeger al op Italiaspeed. Daarna kwam er ook wat in Nederland geloof ik 😛

  Ciao

  Squadra

Je kunt je voor een persoonlijk profiel ook bij Club AutoEdizione registreren of log direct in als je reeds lid bent.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorie�n

FCA

Lees meer over

, ,

Volg ons

Advertenties