Fiat Powertrain Pratola Serra motorenfabriek binnenkort op stoom

Pratola serra1

FMA Pratola Serra, de Zuid-Italiaanse fabriek in de Campania regio, die ooit Alfa Sud in Pomigliano d’Arco van motoren voorzag, is een locatie waar het binnenkort een drukte van belang zal zijn. Net als in de voormalige Bertone-fabriek in Turijn, waar nu de nieuwe Maserati Quattroporte in productie is gegaan, zal hier na een lange onzekere tijd, een zeer productieve fase beginnen, waarbij een groot deel geëxporteerd zal worden tot ver over de landsgrenzen.

Gemiddeld werken de 1800 werknemers van deze fabriek in de provincie Avellino, momenteel slechts 3 dagen per maand. Het is dus een van de meest schrijnende gevallen binnen de onderbezette productiecapaciteit van Fiat SpA van dit moment. Volgend najaar zal er echter een eind aan komen, wanneer de productie van enkele nieuwe krachtbronnen op stoom zullen raken. Pratola Serra gaat weer doen waar het ooit al goed in was, namelijk het fabriceren van middelgrote motoren, zowel diesel als benzine.

Pratola serra

In deze deelgemeente van Irpinia eisten lokale politici en bonden lange tijd, de verplaatsing van de productie van kleinere motoren in Polen naar deze regio. Maar nu is deze eis al een tijdje niet meer ter tafel gekomen, omdat de strategie van Marchionne nog veel lucratiever blijkt te zijn. De productie van grotere motoren voor de export naar de VS en China.

Suzuki wordt een grote afnemer, dat in Pratola Serra 1.6 MultiJet dieselmotoren zal bestellen voor een nieuwe Crossover, die in Hongarije gebouwd zal worden. Zo’n 80.000 stuks per jaar, waarvan ook een deel naar Servië zal worden verscheept voor de 500L. Het neusje van de zalm wordt echter de nieuwe zeer lichte 1750 motor van Alfa Romeo, die een grote strategische rol zal gaan spelen binnen de Italiaanse groep. Dit wordt een blok met vele gezichten, want terwijl in de Alfa Romeo 4C een zeer krachtige variant zal debuteren, werkt men ook al aan een minder sterke versie voor de Amerikaanse versie van de 500L (en 500XL). Hiervan verwacht men minstens 50.000 per jaar te produceren. Maar dat is niet alles, want ook de nieuwe compacte SUV’s van de merken Fiat en Jeep, zullen gebruik gaan maken van de hier geproduceerde diesel (1.6) en benzinemotoren (1.8). Op dat moment nemen ook de aantallen toe en dan hebben we het nog niet eens over de motoren van de aanstaande modellen van Alfa Romeo, die allen in Italië geproduceerd zullen worden. Goed nieuws dus voor Fiat Powertrain Fma Pratola Serra. CEO Marchionne zelf spreekt over een toekomst van sprankelende briljante motoren ‘Made in Italy’.

bron: AutoItalian

3 gedachten over “Fiat Powertrain Pratola Serra motorenfabriek binnenkort op stoom

  • 6 februari 2013 om 13:11
    Permalink

    Ik ben benieuwd naar wat men zoal veranderd heeft aan de 1.75. We hebben her en der al kunnen lezen dat men er een dubbele turbo heeft opgeschroefd om de 300pk te halen. Zou het ding ook multi-air hebben gekregen?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.