Grote Fiat-fabrieken Termoli en Cassino voorlopig dicht

cassino plant

De productie voor het C-segment van Fiat Group Automobiles bereikt een nieuw dieptepunt, nu gisteren bekend is gemaakt dat de fabriek te Cassino van 17 december tot 6 januari volledig dicht gaat. Daar komt bij dat vanaf vandaag tot de zeventiende slechts op 5 data nog gewerkt zal worden. Zoals we al eerder wisten te melden is de onrust rond het onduidelijke toekomstperspectief nu zelfs tot in de politiek doorgedrongen. Al sinds 2011 zit men met vragen over de productiviteit na Bravo, Delta en Giulietta, maar het laatste half jaar is er aan het spreekwoordelijke grote vraagteken nu ook een uitroepteken toegevoegd. Deze herfst werd er (net als vorig jaar) meer duidelijkheid verwacht, maar deze blijft waarschijnlijk uit tot het volgend voorjaar. In Cassino werken rond de 4000 mensen.

Termoli plant

Een andere grote fabriek van Fiat, dat al geruime tijd in hetzelfde schuitje zit, is de Fiat Powertrain fabriek te Termoli (regio Molise, provincie Campobasso). Het een heeft duidelijk met het andere te maken, want op deze locatie is men momenteel vooral afhankelijk van de productie van MultiAir-motoren die in de bovengenoemde hatchbacks van FGA worden gemonteerd. Zo’n 3000 werknemers zullen van 18 tot 20 december thuis komen te zitten tegen een salaris dat 35% lager is dan normaal. De bonden hebben laten weten dat men verwacht dat deze negatieve tendens begin volgend jaar eindelijk doorbroken zal kunnen worden, wanneer er nieuwe modellen zullen worden aangekondigd die onder andere in Cassino gebouwd zullen worden.

5 gedachten over “Grote Fiat-fabrieken Termoli en Cassino voorlopig dicht

 • 22 november 2013 om 12:26
  Permalink

  Gebruikelijk,zal nog wel een paar keer gebeuren in 2014. Geen enkel vooruitzicht, op sterven na dood. Benieuwd welk draaiboek Marchionne gaat presenteren.

  Beantwoorden
 • 22 november 2013 om 13:09
  Permalink

  Ben bang dat het draaiboek van SM inmiddels een aardig aantal blanco pagina’s telt, zoniet zwarte…..
  Hij is de enige die wacht op betere tijden en “herstel” van de markt. (Herstel: terugkeer tot een vroegere (goede) toestand…bron: Van Dalen) Ik heb nieuws voor hem, er is geen sprake van herstel maar van hervorming, dat vereist een geheel andere aanpak….

  Beantwoorden
 • 23 november 2013 om 23:39
  Permalink

  Een bedrijf moet continuiteit en winst nastreven. Mijns insziens hoort daar het openhouden van fabrieken en het pappen en nathouden van arbeiders niet bij. Dan beter deze problematische (naar mijn insziens) locaties dichtgooien en elders doorgaan en verder automatiseren. Proletarisch sentiment is zo 20e eeuws.

  Beantwoorden
 • 24 november 2013 om 10:27
  Permalink

  Dat pappen en nathouden is waarschijnlijk precies wat Italië aantrekkelijk maakt als produktieland. Als je een groot deel van het personeel thuis op de bank kunt laten zitten tegen minimale kosten, dan is het openhouden van een fabriek aantrekkelijker dan het sluiten.

  Het pappen en nathouden is dus beleid. Wie heeft invloed op dat beleid? De vakbond. Daarom worden werknemers op hun beurt in de handen van de vakbonden gedreven.

  Beantwoorden
 • 25 november 2013 om 20:59
  Permalink

  Agraricus en dmantione : hoor ik daar een verkapt vakbond-bashen ? 😈
  Overschat de macht van vakbonden niet : zij zijn gebonden aan wat een regering toestaat. Of niet.
  De werknemers van beide fabrieken mogen / moeten naar huis en zijn ’technisch werkloos’.
  Dit heeft voordelen :
  – voor de werknemer : beter wat minder loon maar wel meer tov een werkloosheidsvergoeding. En op het moment dat er terug werk is in de fabrieken, kan hij terug aan de slag.
  – voor de werkgever : hij behoudt zijn geschoolde en opgeleide werknemers en kan hen terug aan het werk zetten wanneer hij het gepast vindt.

  In België is in 2012 op vraag van de werkgevers (ik herhaal : werkgevers) ook technische werkloosheid voor bedienden ingevoerd.

  Wie sprak er over ‘pappen en nat houden’ en beschuldigt daarvoor de vakbonden ?
  Maar ja, het is bon-ton om te kappen op de sociale zekerheid die door onze ouders en grootouders is opgebouwd en die nog maar enkel door de vakbonden wordt verdedigd.
  Dit in tegenstelling tot het rechtse en neoliberale beleid dat voor elke werknemer, werkloze, gehandicapte en gepensioneerde nefast is en zal zijn.
  Ooit zal je óók die sociale zekerheid nodig hebben.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.