Marchionne: 2011 begint goed voor Fiat SpA

Volgens Marchionne is het jaar voor Fiat SpA ondanks alles goed begonnen.

Uiteraard is er de gang naar de beurs samen met Fiat Industrial vanmorgen in Milaan, maar ook wat betreft de transformatie van de Italiaanse fabrieken volgens het plan ‘Fabbrica Italia’, vormt 1 januari 2011 een nieuw begin. Natuurlijk zijn er nog altijd de nodige felle discussies rond het nieuwe akkoord, dat samen met het investeringsplan voor de Mirafiori-fabriek in werking trad, maar volgens de CEO is het kwartje bij velen reeds gevallen en heeft hij tevens veel vertrouwen in de mening van de werknemers. Deze mogen zich deze week uitspreken over het plan in een referendum. Marchionne benadrukte dat een krappe meerderheid voldoende is om de investering door te zetten. Alleen als minder dan de helft niet akkoord wil gaan zal Fiat zich uit Turijn terugtrekken. Bovendien voegde Marchionne er aan toe dat een eventueel succes onder geen beding onder invloed staat van de halsstarrige afkeuring van de de FIOM; “We kunnen prima auto’s produceren, mét en zonder de aanwezigheid van de FIOM.”

Marchionne die in Italië de boeken is gegaan als meest omstreden en invloedrijke Italiaan van 2010, was opnieuw erg fel over de wijze waarop Fiat’s plannen dagelijks onder de loep worden genomen; “Het is domweg een agressieve manier van handelen. Ik heb om geen enkele financiële steun gevraagd aan de staat of de bonden. Bovendien doen we er alles aan om het plan voor Italië te kunnen financieren door extra geld te verdienen in het buitenland. Al wat je krijgt is stank voor dank. Ook al zullen we gewoon deel uit blijven maken van de Confindustria, het mag niet zo zijn dat Fiat op deze manier blijft worden aangepakt.”

Ook financieel begint het jaar goed voor Fiat. Ondanks de magere huidige verkoopresultaten op Europees grondgebied, is het bedrijf groeiende op mondiaal niveau en lijken de prognose’s alleen maar beter. Het aandeel in Chrysler kan volgens Marchionne naar 51% stijgen indien het Amerikaanse concern dit jaar naar de beurs gaat, maar de grote baas benadrukte ook dat er nog geen plan is voor een fusie tussen het nieuwe Fiat SpA en Chrysler LLC.

De dubbele beursnotering van vanmorgen vormt volgens Sergio Marchionne een historische stap van een nieuw en noodzakelijk doel dat is bereikt en tevens een nieuw startpunt. Doordat de organisatie is gesplitst, is het weer vitaal en opgewassen tegen de huidige marktcondities. Kortom een gedenkwaardige dag deze maandag in Milaan, al was het vanwege het feit dat Fiat de oudste beursgenoteerde firma is van Italië.

Een gedachte over “Marchionne: 2011 begint goed voor Fiat SpA

  • 4 januari 2011 om 19:59
    Permalink

    In deze tijd al winst boeken geeft de burger moed en zal als de verkopen aantrekken uitgroeien tot een stevige basis.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.