Marchionne: ‘Erg jammer als Italië ons er toe dwingt om het land te verlaten’

Marchionne Italie

Sergio Marchionne voerde gister tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers in Brazilië de druk op, aan het adres van de Italiaanse overheid en met name het rechtssysteem. Door de recente strijd voor de rechter tegen de FIOM, is de CEO van Fiat-Chrysler het op z’n zachts gezegd helemaal zat;

Als het Italiaanse systeem ons niet verder kan helpen, moeten we onze conclusies straks trekken. De productie in Pomigliano kan doorgaan maar ik zeg er direct bij dat we de discussie over dit contract ook nooit meer aan zullen gaan. We moeten nu keiharde garanties krijgen als het om de Italiaanse fabrieken gaat. We willen in dit land heel graag meewerken aan modernisering en industrialisering, maar meer dan goede wil tonen en onze eigen voorwaarden stellen kunnen we ook niet doen. Als het systeem dit niet toelaat moeten wij als Fiat opnieuw bekijken wat het beste is. In ieder geval zijn we niet van plan om in de molen te blijven hangen waarin alles opnieuw besproken wordt en herkauwd. Het zou jammer zijn als het systeem ons er toe zal dwingen om dit project te moeten verlaten. Het is een kans die zich niet snel weer voor zal doen, zou ik zeggen maar Fiat laat zich niet eindeloos conditioneren of piepelen.

Wij bepalen niet wat de marktcondities zijn, we moeten ons juist daaraan aanpassen en dat is niet bepaald gemakkelijk. Ik geloof ook dat iets wat door de werknemers inmiddels is goedgekeurd, niet opnieuw in twijfel mag worden getrokken door een minderheid. Dat gebeurt nergens anders ter wereld en daarom zijn we ook absoluut niet van plan om hierover opnieuw om de tafel te gaan.

‘Opnieuw om de tafel’, dat is namelijk de eis die Marchionne de afgelopen paar jaar tot in den treure toegeworpen kreeg. Omdat de vakbond FIOM stilaan uitgesproken was en telkens het ongelijk kreeg van werknemers die in deze onzekere tijden hun baan niet willen verliezen, probeert het nu via een rechtsgang Fiat alsnog op de knieën te krijgen, om de fabrikant opnieuw te dwingen tot een ‘dialoog’. De rechter in Turijn heeft inmiddels geoordeeld dat Fiat dat in de gevallen van Mirafiori en Grugliasco inderdaad te weinig heeft gedaan en stelt FIOM daarmee eigenlijk in het gelijk. Marchionne laat nu weten dat dát een brug te ver is.

4 gedachten over “Marchionne: ‘Erg jammer als Italië ons er toe dwingt om het land te verlaten’

 • 27 juli 2011 om 13:53
  Permalink

  Groot gelijk, eindeloos gezever over beslissingen die feitelijk al genomen, overeengekomen danwel achterhaalt zijn helpt Fiat niet verder in de keiharde strijd met de concurrentie.
  De FIOM behartigt zolangzamerhand niet meer de belangen van de werknemers maar wil enkel nog zelfvoldoening in een machtstrijd die ze uiteindelijk toch gaan verliezen… wat schieten die werknemers ermee op als Fiats productielocaties straks grotendeels uit Italie gaan verdwijnen ?

  Beantwoorden
 • 27 juli 2011 om 23:02
  Permalink

  Ik snap Sergio wel ik zou er ook doodziek van worden. Maar Italie is niet echt een land het is redelijk los. en overheid en werknemers en werkgevers staan daar heel ver van elkaar. Daar heeft mister Bunga Bunga niks aangedaan en Italie staat al een tijdje stil hierdoor erg jammer!

  Stom dat er niks verandert en dat je het zo hard moet spelen.

  Dom ook van de Italianen en de Fiom.

  Ze hebben het allemaal aan zichzelf te danken straks.

  Ciao

  Squadra

  Beantwoorden
 • 28 juli 2011 om 08:59
  Permalink

  Ach, dat vakbonden na verloop van tijd het belang van de leden uit het oog verliezen en puur uit machtswellust gaan handelen mag geen nieuws zijn. Ik zou er als bedrijfsleider ook ziek van worden.

  Het is te hopen voor de werknemers en italie in het algemeen dat de FIOM een keer doorkrijgt dat ze ook te ver kunnen gaan.

  Beantwoorden
 • 28 juli 2011 om 16:35
  Permalink

  Wat snappen die Italianen nou niet? Zo weet je onderhand zeker dat ze hun eigen economie om zeep helpen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.