Marchionne; ‘Onze volgende partner zal Frans zijn’

Sergio Marchionne noemde een zeer opmerkelijk feit gister in Rome.

Iets wat al eerder nog slechts op een gerucht leek, is nu pure realiteit. Vlak na de strategische versterking van Renault-Nissan door een alliantie met Daimler, lijken het vooral de Fransen te zijn die er het meest belang bij hebben. Maar uiteraard geldt dat ook voor FGA zelf op zoek naar een stevig stuk van de steeds schaarsere taart der autoindustrie. Marchionne zei dit nadat hij president Napolitano de Giulietta had getoond bij het Quirinale paleis. Turijn zou hiermee na de stunt van vorig jaar in Detroit binnen zeer korte tijd een grote stap zetten. Vooral in Europa zelf wil FGA hiermee haar positie kunnen versterken. De alliantie tussen de andere Franse groep en Mercedes zorgt voor meer concurrentie voor FGA, nu de Duitsers ook in staat zullen zijn om meer compacte auto’s te bouwen.

Het zal om een strategische samenwerking gaan om zo beide groepen sterk te houden binnen de Europese markt. Vorig jaar had FGA interesse in Opel om dezelfde reden en kon je iedere dag het nieuws daarover volgen op Alfablog.nl. Uiteindelijk bleek het Opel van GM een complex slangennest en is Turijn zonder langer te twijfelen uit de onderhandelingen gestapt. Na deze aanstaande nieuwe stap van FGA is het mogelijk juist dat Opel wat het bijzonder moeilijk zal krijgen in de EU. Marchionne liet ook weten dat Parijs interesse heeft omdat de onderhandelingen met Mitsubishi op niets zijn uitgelopen. FGA en PSA zijn inmiddels op motorisch gebied al aan het samenwerken. Netals in de voorgaande jaren heeft FGA-FPT de Franse groep veel techniek te bieden waar de Fransen niet of nauwelijks over beschikken. PSA was wat dat betreft ook tot voor kort aan het shoppen bij BMW. Volgens de CEO is die samenwerking nu een aflopende zaak. Marchionne zei ondermeer dat Fransen bijna nooit makkelijk samen kunnen werken met Duitsers en dat het met Turijn een stuk makkelijker zal gaan gezien de goede ervaringen tot nu toe. Hij wenste Renault dan ook veel succes.

Marchionne heeft bewezen veel inzicht te hebben in de ontwikkelingen van de autoindustrie. Zijn verklaring over een alliantie met de Franse groep is dan ook veelbelovend. Het is een nieuwe stap op weg naar een zekere toekomst. Bij AutoEdizione zien we deze aanstaande samenwerking vooral als een tactische constructie om techniek te delen en infrastructuur. Iets heel anders dan de samensmelting met Chrysler dus. De concurrentie tussen de beide groepen zal naar verwachting mild zijn voorlopig, nu de fabrikanten uit Frankrijk en Italië elkaar eerder zullen helpen dan bestrijden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.