Montezemolo gaat niet voor premierschap Italië

montezemolo premier

Luca Cordero di Montezemolo wil niet alleen vooruit met Ferrari en snelle treinen (Italo), maar ook met Italië als geheel. We schreven al eens over zijn beweging ‘Italia Futura’ en zijn ambitie om de politiek in te gaan. Dat laatste is vooral in Italië een hele gewaagde stap. Nu er in een jaar tijd zoveel is gebeurd op dat toneel, tipten vooral ondernemers Montezemolo als de ideale premierskandidaat na Monti. Monti blijkt echter een zwaargewicht en wil zelfs met steun van het politieke versnipperde midden in Italië, de klus gaan klaren als gekozen premier. De kalme zittende premier wil zelfs de strijd aan met de slang Berlusconi.

Dat laatste kwam voor de ervaren Ferrari-man toch als een grote opluchting, die nu met zijn denktank Italia Futura enkel nog de grijze murmelende professor als ideale kandidaat wil aanwijzen. Na eigen zeggen lag Montezemolo al enige tijd letterlijk wakker van een duivels dilemma; “Als ze mij vragen, ga ik het dan doen?” LCdM verwoorde het zelf misschien als een moreel dilemma, maar veel van zijn tegenstanders zien het als een tactische keuze omdat er te veel zakelijke belangen zijn die in gevaar kunnen komen (Ferrari, Poltrona Frau Group, Unicredit, en Charme 2). Verder is het een feit dat LCdM al jaren twijfelt over zijn eigen kunnen als politicus. In de zwakke Italiaanse politiek draait alles om de juiste lijntjes in Rome, en die zijn er te weinig voor de rechterhand van Marchionne.

montezemolo berlusconi

Montezemolo eiste ooit nog het vertrek van Berlusconi, maar de bloed fanatieke voormalige premier van Italië deed zich de laatste maanden voor als de man van het midden of het nieuwe gematigde rechts, in de hoop zich zo weer op hoogste podium te kunnen werken. Luca Cordero di Montezemolo was een en al oor, maar dacht vermoedelijk het zijne.

Volgens veel commentatoren zou het een te grote slangenkuil zijn. Berlusconi zou hem rauw lusten en links-radicalen zouden de reputatie van de ijdele, deftige en redelijk elitaire Montezemolo, dagelijks maar al te graag willen besmeuren. Het inbeelden van een dergelijk ‘ondergang’, is waarschijnlijk wat de topman uit Maranello werkelijk wakker heeft gehouden de laatste dagen. Het is bekend dat Luca Cordero di Montezemolo bij dilemma’s, zich normaal gesproken voor advies tot een foto van Enzo Ferrari wendt in zijn kantoor… De kans is groot dat hij daar in dit geval niet eens aan toe is gekomen.

Een gedachte over “Montezemolo gaat niet voor premierschap Italië

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.