Novo Fiat Uno do Brasil!

[Gallery update] Geen nieuws, maar dit is wel dé dag van de lancering van de nieuwe Fiat Uno.

De nieuwe strategische zet van Fiat is een feit. Goedkoop, degelijk en leuk. Dit is het ultieme huismerkproduct van FGA. Deze hoge compacte boodschappenwagen moet zich bewijzen als robuuste ongecompliceerde trouwe partner op zwaardere ondergronden. De Uno moet zich overal kunnen redden. Van Brazilië tot de Balkan en van India tot Siberië. Zal dit de mondiale Fiat kaskraker worden van de komende 10 tot 20 jaar? De magie van de 500 binnen een low budget concept. Qua onderstel is dit de eerste compacte Italiaan op het nieuwe ‘Small’ platform. We zijn erg benieuwd naar de prijs-kwaliteitsverhouding aangezien dit alles bepalend zal zijn voor het beoogde succes.

Het is niet voor niets dat de Uno eigenlijk van Brazilië is in eerste instantie. Met recht een Braziliaanse Fiat. Vrucht van het feit dat Brazilië de grootste Fiat-markt vormt in de wereld. Het is duidelijk dat tijden veranderen. De nieuwe Panda komt straks pas als tweede variant op dit ‘low cost’ principe. Maar Fiat Brasil gooit desondanks haar verleden niet zomaar overboord. In Brazilië zal de oer-Uno met de naam ‘Mille’, nog gewoon een tijdje voortleven.

De ‘Novo Uno’ heeft een lengte van 3,77 en zit daarmee tussen de huidige Panda en Grande/Punto/Evo in. De Uno is 1,66 breed en 1,55 hoog. Maar de Uno is vooral ook vederlicht met 900 kilo. Ondanks dat heeft de auto alles waaraan een moderne personenwagen moet voldoen. Van Airbags tot Airco en ABS. Motorisch zijn er de versies 1.0 Evo (73 pk) en 1.4 Evo (85 pk) 8v verkrijgbaar met Flexfuel systeem. De auto heeft een vijf versnellingsbak. Volgens de fabrikant rijdt de Uno tussen de 14 en 20 km op 1 liter benzine.

De Uno is ontworpen in Italië en Brazilië en vormt een duidelijke mix tussen oude en nieuwe Fiat ideeën.  In Brazilië noemt men een dergelijk hoog en hoekig model een ‘simil SUV’ (‘netals een SUV’) waardoor de auto precies aansluit bij de wensen van de markt. Vooral een jong publiek zal zich aangetrokken voelen door de veelzijdigheid van het model. Er komen allerlei varianten uit in vele (hippe) kleuren, allen voor een bedrag tussen de 12 en 14.000 euro. De versies Vivace, Way en Attractive zijn dan misschien duurder dan een oude ‘Uno Mille’, maar dan heb je ook een nieuwe generatie Fiat waar je jaren van kan genieten onder de Braziliaanse zon.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.