Overheid gerustgesteld: Fiat blijft Italiaanse multinational

De ‘Tricolore’ kon gelukkig uit na het verhelderingsgesprek van vanmorgen op Palazzo Chigi te Rome. Fabbrica Italia leeft en premier Berlusconi, kon met zijn ministers (Sacconi en Romani) gelukkig weer lachen na een hoopgevend gesprek met Sergio Marchionne en John Elkann. Heel Italië begon eind vorige week namelijk te hyperventileren bij het horen van Marchionne’s overweging, om van Fiat eventueel een firma uit Detroit te maken.

Fiat SpA en Fiat Industrial zullen de komende jaren 20 miljard investeren in Fabbrica Italia en de productie in de Italiaanse fabrieken zal van de huidige 650.000 opgeschroefd worden naar 1,4 miljoen auto’s tegen 2014. Oude cijfers, maar op aanvraag van de premier opnieuw hardop uitgesproken door de CEO’s uit Turijn. Sacconi (werkgelenheid) en Romani (economische ontwikkeling) waren blij te constateren dat voor Elkann en Marchionne de nationale plannen nog altijd een belangrijk doel vormen. Turijn blijft daarbij het hart van de firma en zal deze rol dus niet overdragen aan Detroit.

Maandag zullen dezelfde ministers om de tafel gaan met de vakbonden, over de toekomst van de enige fabriek die niet in het plan Fabbrica Italia zal worden opgenomen; Termini Imerese. Er is nog veel onzeker, ook al zegt minister Romani dat er maar liefst zeven productieve ‘initiatieven’ zullen worden gestart, in en rond de straks voormalige Siciliaanse Fiat fabriek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.