Prachtige tentoonstelling tijdens Mille Miglia in oude Alfa Romeo pitbox

Update: Naast al het commerciële geweld van de huidige Mille Miglia, is er ook weer een hang naar authenticiteit, zoals de tijdelijke tentoonstelling in de voormalige pitbox van Alfa Romeo te San Casciano Val di Pesa, genaamd Officina Bellini (foto’s onder). Wie weer kippenvel wil krijgen van de Mille moet misschien juist hier naartoe. Op dit onopvallende punt met tankstation langs de SR2 Cassia onder de rook van Florence (tussen Poggibonsi en Florence aan de oude hoofdweg Viale Giovanni Pascoli), staat nog altijd een oude garage dat de opslagplaats van Alfa Romeo en later ook Scuderia Ferrari was.

Deze ietwat onooglijke plek, waar nog altijd een oude Alfa Romeo garage staat, is als een heilige graal tussen alle schreeuwerige reclameuitingen rond de Mille Miglia. Het is nog altijd in bezit van dezelfde nazaten, die daar ook de coureurs ontvingen als Tazio Nuvolari, Giuseppe Campari, Giulio Ramponi en Juan Manuel Fangio. Officina Bellini heeft ook nog nooit vertoonde foto’s uit die tijd en die kun je daar gaan bekijken tussen 17 en 20 mei. Hoewel dit natuurlijk op zichzelf misschien voor het oog niet spectaculair is, is juist de geschiedenis achter deze plek des te groter. De mini-expositie heeft de titel  “Quando Nuvolari passava di qui” (‘Toen Nuvolari hier nog langs reed’) en toont een stuk of 20 unieke foto’s van tussen 1927 en 1957. Bijzonder zijn bijvoorbeeld Nuvolari en Decimo Compagnoni in 1933, winnaars op weg naar Brescia in de Alfa Romeo 8C 2300 Spider Zagato nummer 98 (foto) en de Alfa Romeo 6C 1500 Sport, winnaar uit 1928 met Giuseppe Campari en Giulio Ramponi. Het museum team uit Arese rijdt met deze auto mee dit jaar. In de werkplaats bij dit punt -daar waar de foto’s hangen- is om de sfeer te verhogen de materiaalvoorziening nagebootst en zal er aanstaande zaterdag 19 mei ook een echte Alfa uit 1933, die ooit deelnam, komen te staan. Kortom dit is een echte ‘Hotspot’ voor Mille Miglia en Alfa Romeo-puristen.

Overigens hebben wij zelf na wat gepuzzel in Google Map View het vermoeden dat de foto uit het Museo Mille Miglia te Brescia met daarop Nuvolari en Compagnoni in de Alfa Romeo 8C 2300 Spider Zagato nummer 98, exact bij deze stop is gemaakt tijdens de Mille van 1933 (foto 2). De bestuurders hebben duidelijk haast. De auto staat met z’n neus richting zuiden, dus men moet nog naar Rome. Uiteindelijk zouden de Alfa Romeo coureurs ook winnen.

3 gedachten over “Prachtige tentoonstelling tijdens Mille Miglia in oude Alfa Romeo pitbox

 • 16 mei 2012 om 17:34
  Permalink

  Zal een geweldige sfeer zijn op deze historische grond. Jammer dat er dit jaar niet bij kan zijn. Zijn die foto’s ergens online te zien ?

  Beantwoorden
 • 16 mei 2012 om 19:56
  Permalink

  Nee nog niet gevonden helaas. Maar zodra die er zijn zullen we ze plaatsen. 😉
  De foto hierboven is te zien in het Museo Mille Miglia van Brescia. De plek hier gefotografeerd in 1933 lijkt wel heel erg op de locatie waar nu een tentoonstelling is en waar ook een foto te zien is van deze zelfde auto.

  Beantwoorden
 • 16 mei 2012 om 21:17
  Permalink

  Grazie! Het Mille Miglia museum ken ik, met mijn zoontje 2x eerder geweest, da’s ook zeer de moeite waard.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.