Sterling Heights gaat weer open; De toekomst is begonnen

Vanaf gister zijn in Italië alle FGA fabrieken dicht gegaan voor een periode van twee weken.

En zodra er ergens iets dicht gaat, gaat er elders vaak iets open. Zo is de rouwstemming in Sterling Heights Michigan, vlakbij Auburn Hills, omgeslagen in een vreugdedans nu Chrysler-FGA haar plannen begint uit te breiden ten gunste van deze grote fabriek. Sterling Heights was sinds februari vorig jaar gesloten en beleefde een zeer onzeker jaar. Hoewel Marchionne het hek van deze productielokatie al een tijdje op een kier had gezet, moest men nog maar afwachten of de redders uit Turijn ook echt een meerwaarde bleken voor het verloren Chrysler. Vandaag blijkt dat de voortvarendheid waarmee het nieuwe concern vorm krijgt, op feiten is gebaseerd en de nodige concrete plannen. Dankzij de nodige kostenbesparingen en voldoende winstgevende projecten vanuit het Italiaanse kamp is weer van alles mogelijk en krabbelt de industrie weer langzaam overeind.

Het eerste plan voor deze fabriek loopt in ieder geval tot 2012. De fabriek was vanaf afgelopen zomer op papier nog eigendom van ‘Old Carco LLC’ oftewel het oude bankroete Chrysler. Het hernieuwde Chrysler bedrijf heeft dus haar definitieve start gevonden en krijgt langzaam vorm. Een van de 8 verloren fabrieken is nu van de faillissementsrechtbank teruggekocht voor 20 miljoen dollar. Tot eind dit jaar zal er de huidige middenklasse Sebring en Avenger nog van de band rollen. Volgens Marchionne zelf zal dit model in eerste instantie door een grondige facelift vervangen worden met zelfs een nieuwe naam. De vervaning door een op en top nieuw model op het ‘Compact Wide’ platform zal in begin 2013 pas plaatsvinden op een nog nader te bepalen locatie. Vanaf dat punt zullen de merken Lancia en Chrysler het nieuwe model delen. De verwachting is dan ook dat de met Lancia grille en logo uitgerustte auto’s in de VS van de band zullen rollen. Een uniek en voor ons uitermate vreemd fenomeen.

Eigenlijk zouden de 1200 werknemers van Sterling Heights ook die nieuwe fase maar al te graag in de pocket willen hebben, maar die toekomst zal voorlopig nog onzeker blijven. In ieder geval komt er tot en met 2012 nog brood op de plank.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.