Unieke Italiaanse ontwerpen tijdens Concours d’Elegance 2012

Wie slim was zag dit weekeinde de bui boven Zandvoort al hangen en ging op zaterdag ter compensatie naar het sfeervolle Concours d’Elegance in Apeldoorn. Daar vind je namelijk altijd voldoende prachtige Italiaanse auto’s. Dit jaar stonden er zelfs weer een paar die je waarschijnlijk niet snel weer terug zult zien in je leven. Naast elkaar stonden namelijk een zeer elegante onbekende one-off Lancia Flaminia 3C 2.8 Speciale Pininfarina uit 1963 en de iets meer bekende Alfa Romeo 2000 Praho van Carrozzeria Touring. Deze one-off van Alfa Romeo zagen we vorig jaar ook al aan het Como-meer tijdens het Concorso d’Eleganza di Villa d’Este.

Maar laten we nog even stilstaan bij de zeer unieke en buitengewoon mooi gebouwde Lancia Flaminia met Flavia-achtig voorkomen. Een stijloefening van Pininfarina met 3 carburateurs (vandaar 3C) op basis van de Flaminia Coupé, voorzien van de beroemde aluminium 2.8 V6. Deze Concept uit 1963 werd driemaal aan het publiek getoond, alvorens weer naar de achtergrond te verdwijnen. Het debuut was in 1963 tijdens de autosalon van Turijn en vervolgens was hij in 1964 te zien in Brussel. Draan was het model nog de ster tijdens de Concours d’Elegance-evenementen in Alassio en Cortina d’Ampezzo in 1965. Dit weekeinde dus opnieuw te zien tijdens een soortgelijk evenement in ons land. Het was een klein beetje thuiskomen bovendien, want het ontwerp is namelijk van de Hollandse Amerikaan Tom Tjaarda. Deze auto vol verrassende lijnen was tot 1972 in bezit van Pininfarina en werd zelfs gebruikt. Uiteindelijk vertrok de Flaminia 3C Speciale naar Amerika, waar het bezit was van de voorzitter van de Amerikaanse Lancia Club. In 1989 won het model een prijs tijdens de Concours d’Elegance op Pebble Beach. Dit zeer gave exemplaar is altijd met veel zorg behandeld, ook toen het via Japan uiteindelijk in Canada alweer in handen kwam van de vierde eigenaar.

Zaterdag was het weer juist perfect. Deze dag vormde dan ook automatisch het hoogtepunt van dit tweedaagse evenement nabij Paleis het Loo. In een stijlvolle Goodwood-achtige sfeer, stonden allerlei merken weer gemoedelijk naast elkaar. Uniek was ook een Nederlandse ongerestaureerde Spyker 15/22 uit 1906, die nog niet zo lang geleden in het oerwoud van Frans-Guyana werd gevonden in een container. Er viel overigens ook een Italiaanse ‘barnfind’ te bewonderen in de vorm van de Fiat Tipo 5 uit 1913.

[nggallery id=845]

Fototgrafie©PaulVaarkamp

Een gedachte over “Unieke Italiaanse ontwerpen tijdens Concours d’Elegance 2012

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.