50 jaar Alfa Romeo Giulia werd gisteren gevierd op Balocco

Zoals bekend wordt een van de meest iconische naoorlogse Alfa Romeo’s, de Giulia, dit jaar 50 jaar. Op woensdag 27 juni om precies te zijn. Alfa Romeo heeft dat gisteren op Balocco gevierd met fans uit heel de wereld. Het jubileum-logo hieronder is afgeleid van een destijds bekende reclameboodschap rond de Giulia met de slogan “L’ha disegnata il vento” (‘Ontworpen door de wind’), om de aerodynamische kwaliteiten van de sedan te benadrukken. Deze Berlina had dan ook een lage luchtweerstand van 0,34 CX.

Begin mei werd in Assen tijdens het jaarlijkse Spettacolo Sportivo uiteraard ook al uitgebreid stilgestaan bij de Giulia. De officiële naamgeving ‘Giulia TI’ stond eigenlijk vanaf dag één voor sportiviteit. Op 27 mei 1962 presenteerde Alfa Romeo daarom de Giulia ook op het circuit van Monza. Een colonne Giulia’s begaf zich gisteren dan ook naar Monza, om van daaruit richting het voormalige testcircuit van Alfa Romeo te vertrekken, dat eveneens heel passend 50 jaar oud is geworden. Er werd overigens op meerdere plaatsen in het zonovergoten Italië het Giulia-jubileum gevierd. Italië’s grootste Alfa Romeo club R.I.A.R deed dat bijvoorbeeld op uitgebreide wijze in de stad Cremona (ook in verband met het 50 jarige bestaan van deze club) en eerder deze maand waren er al diverse meetings, zoals een in Assisi van de landelijke Giulia club (foto onder).

De zeer uitgesproken Berlina uit 1962 bracht het concept van een sportieve kwalitatief hoogwaardige gezinsauto op een hoger plan. Wat ooit voor het eerst met de Giulietta werd uitgedacht, werd geperfectioneerd in de vorm van de Giulia. De Giulia had dan ook bestaansrecht tot diep in de jaren ’70 (1977) en figureerde lange tijd ook in veel Italiaanse films. De Giulia werd ruim een miljoen keer gebouwd en zette Alfa Romeo weer eens internationaal op de kaart. De Giulia werd in 1962 niet voor niets in Monza gepresenteerd, want behalve dat dit circuit het kloppende historische hart vormt van de talloze race-successen van het merk uit Milaan, keerde drie jaar later Alfa Romeo juist op dit circuit officieel terug in de autosport met de Giulia Sprint GTA. Hopelijk zal die geschiedenis zich ooit weer herhalen wanneer de nieuwe Giulia eindelijk aan de wereld getoond gaat worden.

De presentatie aan de pers van de nieuwe Alfa Romeo Giulia in mei 1962 op het circuit van Monza. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.